Pirms 35 gadiem no Lielbritānijas cietuma izbēgušais vilcienu aplaupītājs Ronijs Bigzs, kurš pirmdien pēc paša vēlēšanās atgriezās Londonā no Riodežaneiro, nosūtīts atpakaļ uz cietumu.
71 gadus vecais sirmgalvis pirmdien stājās tiesas priekšā Londonas rietumos, kur četru minūšu ilgas sēdes laikā tika pasludināts lēmums par viņa nogādāšanu stingrā režīma cietumā Belmaršā Londonas dienvidaustrumos.

Jaunas apsūdzības viņam netika izvirzītas. Tiesas sēde bija formāla un tā notika atbilstoši pirmdien izdotajam orderim viņa arestam par "nelikumīgu atrašanos brīvībā".

Advokāti paziņoja, ka vēlas Apelācijas tiesā pārsūdzēt 1964.gadā nolasīto tiesas spriedumu par brīvības atņemšanu Bigzam uz 30 gadiem.

Aptuveni 60 Skotlendjarda policistu gaidīja Bigzu Norholtas militārajā aviobāzē, kur 71 gadu vecais sirmgalvis ieradās ar lidmašīnu no Brazīlijas pilsētas Riodežaneiro. Lidmašīnu šim mērķim bija apmaksājis britu bulvārlaikraksts "Sun" apmaiņā pret ekskluzīvām intervijām.

Bigzs, kurš ir daļēji paralizēts pēc vismaz diviem insultiem, nesen paziņoja, ka vēlas atgriezties dzimtajā Lielbritānijā un pirms nāves izdzert kausu alus kādā krodziņā.

Skotlendjards pavēstīja, ka Bigzs vispirms nogādāts kādā Londonas policijas iecirknī, kur viņu izmeklēja ārsts, bet pēc tam viņš stājās tiesas priekšā.

Bigzs kļuva slavens un pat ieguva "lieliskā vilcienu aplaupītāja" iesauku pēc pasta vilciena Glāzgova-Londona aplaupīšanas 1963.gadā. Viņa vadītā laupītāju banda toreiz nozaga 2,5 miljonus sterliņu mārciņu, kas mūsdienu naudā ir aptuveni 50 miljoni sterliņu mārciņu jeb 45 miljoni latu. Vilciena mašīnists tika smagi piekauts un kļuva par invalīdu.

1965.gadā viņš izbēga no cietuma, kur bija pavadījis tikai nedaudz vairāk kā gadu. Par savu laupījuma daļu viņš varēja atļauties sejas plastisko operāciju un nokārtot izbraukšanu no Lielbritānijas uz Austrāliju, kur viņš atsāka strādāt par galdnieku un remontstrādnieku. Vēlāk viņš šķērsoja Panamu un Venecuēlu, lai nokļūtu Brazīlijā. 1974.gadā viņam izdevās paglābties no izdošanas Lielbritānijai, jo viņa draudzene bija nesen laidusi pasaulē abu pirmdzimto.

Par slavenā laupītāja dzīvi tiek sacerētas leģendas, un viņš kļuvis par vairāku filmu varoņu prototipu.

Pirms došanās ceļā uz Lielbritāniju Bigzs, kurš pēc pārciestajiem insultiem zaudējis runas spējas, parakstīja dokumentu, kurā atzīst, ka aizbrauc no Brazīlijas brīvprātīgi, jo tādu nosacījumu viņam bija noteikusi šīs valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!