Lielākā daļa Lielbritānijas masu informācijas līdzekļu ceturtdien pauduši sašutumu par valdības lēmumu mīkstināt sodus marihuānas lietotājiem, ņemot vērā šīs narkotikas vērā ņemamo popularitāti britu vidū.
Lielbritānijas iekšlietu ministrs Deivids Blankets trešdien parlamentam paziņoja, ka marihuāna tiks atzīta par mazāk bīstamo C klases narkotiku. Šajā klasē ietilpst arī tādas vielas kā anaboliskie steroīdi un augšanas hormoni.

Līdz ar to briti, kurus uzskata par lielākajiem "zāles smēķētājiem" Eiropā, drīz vien drīkstēs nelielos daudzumos glabāt un privāti lietot marihuānu, nebaidoties par to tikt sodītiem.

"Blankets spēlē bīstamu spēli ar mūsu bērniem," teikts laikraksta "Sun" pirmajā lappusē, bet redaktora slejā uzsvērts, ka britu "iekšlietu ministrs uzņēmies vienu no lielākajiem riskiem savā karjerā".

Britu opozīcijas politiķi apsūdzējuši Leiboristu valdību pretrunīgu signālu došanā jaunatnei, jo tagad jaunajai paaudzei būs grūti saprast, vai valdība marihuānas lietošanu uzskata par labu vai kaitīgu nodarbi.

Tomēr presē arī uzsvērts, ka valdība mīkstinājusi likumus par narkotiku glabāšanu un lietošanu, bet nav šīs nodarbes dekriminalizējusi. Vienlaikus līdz desmit gadiem divkāršots maksimālais cietumsods par narkotiku tirgošanu.

Laikraksts "The Times" norāda, ka iekšlietu ministra paziņojums ir "divkosīgs", bet labējā avīze "Daily Telegraph" valdības iniciatīvu nodēvējusi par "narkomānu politiku", piebilstot: "Blankets cenšas izdabūt labāko no abām pasaulēm, bet diemžēl viss var beigties ar sliktāko."

Pērn publicēts pētījums liecina, ka Eiropas Savienībā marihuāna ir visvairāk lietotā nelegālā narkotika. Vismaz desmitā daļa pieaugušo 15 ES valstīs ir kaut reizi lietojuši šo apreibinošo vielu.

Lielbritānijā marihuānu regulāri lieto aptuveni pieci miljoni cilvēku, un valdības rīcībā esoši dati rāda, ka marihuānas lietotāju skaits ir krasi pieaudzis aizvadīto 20 gadu laikā.

"Ir grūti pārvērtēt šo kļūdu, nāves draudus, ko [valdības iniciatīva] rada mūsu bērniem, un to, cik no valdības puses tā ir dziļa nolaidība un tīša bezatbildība," teikts laikrakstā "Daily Mail".

Tomēr kreisais laikraksts "The Guardian" cenšas aizstāvēt iekšlietu ministru, uzslavējot viņa drosmi un tālredzīgumu.

"Blankets ir drosmīgs. Ministrs atteicies pazemināt "Ecstacy" bīstamības pakāpi no A uz B, kā to gribēja reformisti, bet Blankets ir spēris labu pirmo soli," teikts avīzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!