Foto: AP/Scanpix/LETA
Lielbritānijas Eiropas lietu valsts ministrs Alans Dankans otrdien par "nožēlojamu, sīku tārpu" nodēvējis vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu (titulbildē), kurš kritiski izteicies par Londonas reakciju uz bijušā Krievijas dubultaģenta saindēšanu Solsberi.

"Ir ļoti žēl, ka Džūljens Asanžs joprojām uzturas Ekvadoras vēstniecībā," atbildot uz jautājumu Pārstāvju palātā, sacīja Dankans. "Ir pat vēl vairāk žēl, ka vēl vakar vakarā viņš tvītoja pret Viņas Majestātes valdību saistībā ar tās reakciju uz uzbrukumi Solsberi."

"Ir pienācis laiks, lai šīs nožēlojamais, sīkais tārps iznāk no Ekvadoras vēstniecības un padodas britu justīcijai," sacīja ministrs.

Pirmdien vakarā Asanžs tviterī izteica šaubas par Lielbritānijas lēmumu vainot Krieviju 4. marta uzbrukumā ar ķīmisko ieroci bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, kā arī par Krievijas diplomātu izraidīšanu.

Asanžs kopš 2012. gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012. gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā Solsberi, Anglijas dienvidrietumos, tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!