Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons ceturtdien apsūdzēja Krieviju "dezinformācijas pārvēršanā par ieroci", izteikdams skarbu brīdinājumu par kiberkaru, un vērsās arī pret Kremļa atbalstītajiem medijiem.

"Šodien mēs redzam valsti, kas dezinformācijas pārvēršanā par ieroci ir radījusi to, ko mēs tagad varam redzēt kā pēcpatiesības laikmetu," sacīja Falons savā runā Sentendrūsas Universitātē Skotijā.

"Krievija skaidri pārbauda NATO un Rietumus. Tā mēģina paplašināt savu ietekmes sfēru, destabilizēt valstis un vājināt [NATO] aliansi," viņš piebilda.

Šie Falona izteikumi seko ASV izlūkdienestu apgalvojumiem par Maskavas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, kura pamudināja Baraka Obamas administrāciju noteikt jaunas sankcijas pret Krievijas iestādēm.

Falons atsaucās uz šiem apgalvojumiem, aprakstot Maskavas "pastāvīgu uzvedības modeli".

Viņš minēja arī citus ar Krieviju saistītus gadījumus, tostarp 2015.gada kiberuzbrukumu Vācijas parlamentam, un brīdināja par iespējamu iejaukšanos Vācijas parlamenta vēlēšanās, kas paredzētas šogad.

"[Krievija] grauj daudzu alianses dalībvalstu nacionālo drošību un uz noteikumiem balstīto starptautisko sistēmu."

"Tāpēc mūsu un Eiropas interesēs ir saglabāt spēcīgu NATO un atturēt un atrunāt Krieviju no šī kursa," sacīja Falons, kurš arī aicināja Londonu iesaistīties sarunās ar Maskavu.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs janvārī paziņoja, ka 2016. gadā katru mēnesi bijuši vidēji 500 "draudoši kiberuzbrukumi" alianses infrastruktūrai – par 60% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Piebalsojot Stoltenberga aicinājumiem vairāk koncentrēties uz kiberdrošību, Falons sacīja: "NATO ir jāaizstāvas kibersfērā tikpat efektīvi kā gaisā, uz zemes un jūrā, lai pretinieki zinātu, ka viņiem būs jāmaksā, ja viņi lietos kiberieročus."

Ministrs arī vērsās pret Kremļa atbalstītajiem medijiem, tostarp telekanālu RT un ziņu aģentūru "Sputnik", kuri, kā viņš sacīja, ir atbildīgi par "padomju stila dezinformācijas" izplatīšanu.

Eiropas Parlaments decembrī nosodīja šos medijus par "absolūti nepatiesu" ziņu izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!