Lielbritānijas parlamenta deputāts Džordžs Galovejs, otrdien ieradies kara izpostītajā Gazas joslā kopā ar palīdzības konvoju, uzdāvināja kustības "Hamas" valdībai vairākus tūkstošus sterliņu mārciņu un automobiļus.
"Mēs jums nododam 100 automobiļus ar visu, kas tajos ir, un es neatvainošos par to, ko tagad teikšu - mēs to dodam ievēlētajai Palestīnas valdībai," preses konferencē Gazas joslā sacīja Galovejs.

Deputāts no saviem personīgajiem līdzekļiem "Hamas" premjerministram Ismailam Hanijam dāvinās 25 000 sterliņu mārciņu (19 600 latu) un trīs automašīnas, tādējādi metot izaicinājumu Rietumiem, kur daudzas valdības "Hamas" uzskata par teroristu organizāciju.

"Es tagad saku britu un Eiropas valdībām - ja jūs vēlaties mani tiesāt, visā Lielbritānijā nav tādas zvērināto tiesas, kas mani notiesās. Viņi notiesās jūs," sacīja Galovejs.

Preses konferencē zem klajām debesīm britu deputātam līdzās bija vairākas augstas "Hamas" amatpersonas, bet no sapulcētās auditorijas viņu sveicināja ar saucieniem "Allahu Akbar!" ("Allahs ir dižens!").

Palīdzības konvojā, kas Gazas joslā no Londonas ieradās caur Ēģipti, ir arī 12 "ātrās palīdzības" mašīnas un ugunsdzēsēju auto, kā arī citas preces - kopumā vairāk nekā miljona sterliņu mārciņu (785 000 latu) vērtībā.

Kustība "Hamas" 2006. gada janvārī uzvarēja palestīniešu parlamenta vēlēšanās, izraisot saspīlējumu ar vēlēšanas zaudējušo prezidenta Mahmuda Abasa sekulāro grupējumu "Fatah". Konkurējošo partiju attiecību krīze kulmināciju sasniedza 2007.gada jūnijā, kad "Hamas" bruņotie spēki ieņēma "Fatah" kontrolēto drošības struktūru štābus Gazas joslā.

Prezidents Abass atlaida "Hamas" politiķa Hanijas vadīto "Hamas" un "Fatah" koalīcijas valdību un izveidoja pagaidu Ministru kabinetu, kuru palestīniešu parlaments tā arī neapstiprināja. "Hamas" valdība saglabāja kontroli Gazas joslā, kamēr Abasa pagaidu valdība - Rietumkrasta teritorijās. Abasa ieceltais premjers Salams Fajads sestdien paziņoja par demisiju, un patlaban jau noris sarunas par jaunas palestīniešu izlīguma valdības izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!