Piektdien Lielbritānijas parlamenta apakšnams otrajā lasījumā izskatīs pretrunīgi vērtētu likumdošanas aktu, kas paredz piešķirt viesstrādniekiem tādas pašas tiesības, kā citiem darbiniekiem, informē ārvalstu mediji.
Likumprojekts attiecas uz visiem pagaidu darbiniekiem, kā arī tā sauktajiem "aģentūru strādniekiem" jeb cilvēkiem, kas darba līgumu noslēguši, izmantojot darbā iekārtošanās aģentūras pakalpojumus. Britu likumdošana paredz atšķirīgas tiesības tiem darbiniekiem, kas stājas darba attiecībās tieši ar darba devēju un tiem, kuri tiek nodarbināti ar aģentūru starpniecību. Pie otrās, mazāk nodrošinātās, kategorijas pieder liela daļa viesstrādnieku no Austrumeiropas.

Projekta aizstāvji uzskata, ka darba devēji izmanto likumdošanas īpatnības, lai izmantotu darbiniekus, maksājot tiem mazāko iespējamo algu, nenodrošinot ne pietiekamu darba aizsardzību, ne apmaksātu atvaļinājumu.

Savukārt grozījumu oponenti apgalvo, ka šāds likums jūtami palielinās darbaspēka izmaksas, tā liekot darba devējiem apsvērt štatu samazināšanu. Turklāt, pēc viņu domām, šādi grozījumi ir lieki, jo tikai nedaudzi "aģentūru strādnieki" cieš no it kā nepietiekamajām tiesībām un šajos gadījumos nepieciešamas nevis jaunas likumdošanas normas, bet stingrāka kontrole pār to, lai tiktu ievēroti jau esošie likumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!