Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas policija par indēšanas uzbrukumu bijušajam Krievijas izlūkam Sergejam Skripaļam un viņa meita oficiāli apsūdzējusi vēl vienu krievu – Denisu Sergejevu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iepriekš par 2018. gada 4. martā notikušo indēšanu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" britu policija apsūdzēja divus Krievijas militārā izlūkdienesta GRU darbiniekus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu, kuri uz indēšanas vietu Solsberi ceļoja ar viltus identitātēm Aleksandrs Petrovs un Ruslans Boširovs.

Sergejevs ir trešā persona, kurai izvirzītas apsūdzības par šo noziegumu. Policija norāda, ka Sergejevs izmantojis segvārdu Sergejs Fedotovs.

Trešā aizdomās turētā vārds presē sāka parādīties 2019. gada sākumā, kad par Fedotovu, īstajā vārdā Sergejvu, rakstīja "Bellingcat" pētnieki. BBC vēlāk noskaidroja, ka Sergejevs ar ģenerālmajora pakāpi dien GRU. Tiek uzskatīts, ka viņš varēja vadīt abu pārējo aizdomās turēto darbības.

Jau iepriekš noskaidrots, ka Čepiga un Mišķins 2018. gada 2. martā ielidoja Londonas Getvikas lidostā. Tajā pašā dienā citā Londonas lidostā Hītrovā ielidojis Sergejevs.

4. martā Čepiga un Miškins devās uz Solsberi, tajā pašā dienā tika saindēts Sergejs un Jūlija Skripaļi. Savukārt Sergejevs visu laiku pavadīja Londonā, līdz to pameta ar reisu uz Maskavu 4. martā pulksten 13.45, ziņo policija. Abi pārējie lidoja prom pulksten 22.30.

Britu policija uzsver, ka tai ir pietiekami daudz pierādījumu apgalvot, ka visi trīs krievi darbojušies kā viena komanda. Viņi dažas reizes tikušies Londonā.

Sergejevs, tāpat kā citi aizdomās turētie, slēpjas Krievijā, uzskata policija.

Čepigam, Miškinam un Sergejevam ir izvirzītas apsūdzības par sazvērestību uz slepkavību, kā arī ķīmiskā ieroča izmantošanu un glabāšanu. "Tagad mums ir pierādījumi, kas saista viņus ar GRU," teikts policijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!