Foto: PantherMedia/Scanpix
Lielbritānijas likumsargiem atļauts izmantot "ūdens lielgabalus" masu nekārtību dalībnieku izdzenāšanai. Par to paziņojis valsts premjerministrs Deivids Kamerons, trešdien informē telekanāls "Sky News".

Premjers apsolījis policijai pieeju "jebkādiem līdzekļiem", kas varētu būt nepieciešami, la izrādītu pretsparu grautiņu rīkotājiem. Ūdens metēji nonāks likumsargu rīcībā 24 stundu laikā.

"Šobrīd pēc tiem nav nepieciešamības, tomēr mēs sagatavojāmies, lai vajadzības gadījumā tie būtu pieejami," norādījis Kamerons.


Ūdensmetējus masu nekārtību gadījumos izmanto daudzas valstis, bet Lielbritānijā tie būs jaunums.

Kopš nemieru sākuma pagājušajā sestdienā Londonā aizturēti 768 cilvēki, 126 izvirzītas apsūdzības. Pagājušās diennakts laikā valstī kopumā aizturēti 450 grautiņu dalībnieki. Mančestrā aizturēto skaits sasniedz 113, Birmingemā 109, Notingemā - 90, Liverpūlē - 50, Glosterā - 9.

Ievainojumus guvuši vairāk nekā 100 policistu un vairāki simti nekārtību dalībnieki un to upuri. Četri cilvēki gājuši bojā . No šautas brūces otrdien Londonā miris 26 gadus vecs vīrietis, Birmingemā trīs vīriešus notriekusi automašīna.

Jau vēstīts, ka otrdienas vakarā un naktī uz trešdienu Londonā, pateicoties pastiprinātajai policijas klātbūtnei, valdīja relatīvs miers, taču grautiņi izcēlās citās lielajās valsts pilsētās . To skaitā ir Birmingema, Mančestra, Selforda, Liverpūle un Notingema.

Jauniešu bandas demolēja un laupīja veikalus, dedzināja automašīnas un ēkas. .

Kā ziņots, vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!