Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas policijas inspektori ir neizpratnē par premjera Deivida Kamerona plāniem pieaicināt par konsultantu drošības jautājumos bijušo Ņujorkas policijas priekšnieku Bilu Bretonu. Britu policija uzstāj, ka pati var sniegt daudz kompetentākus padomus, teikts policijas asociācijas "Met Inspectors Branch Board" paziņojumā, vēsta vietēji masu mediji.

Kamerons lūdza Bretonu ierasties Londonā, lai konsultētu viņu drošības jautājumos tādos gadījumos kā augusta sākumā notikušo nemieru laikā. Bretons vadīja Ņujorkas un Losandželosas policiju vairāk nekā 20 gadus, panāca noziedzības līmeņa samazināšanos, bet tagad nodarbojas ar konsultācijām, kuras arī vēlas saņemt britu premjers.

Taču britu policijas asociācija šaubās, vai šādas konsultācijas jāmeklē ārvalstīs. "Policijas virsnieku asociācija un Londonas policijas inspektoru federācija lieliski pārzina britu likumus, un mēs uzskatām, ka šajā gadījumā mums ir vairāk pilnvaru konsultēt premjerministru nekā kaut kādam amerikānim," teikts paziņojumā.

Pēc nemieriem, kas 6.augustā sākās Londonā, bet vēlāk izplatījās arī citās pilsētās, policijai pārmeta nepietiekami ātru reaģēšanu. Premjers atzina, ka policijas rīcība varēja būt operatīvāka, bet policija savukārt pauda neapmierinātību ar iekšlietu ministrijas vadības rīkojumiem, uz ko iekšlietu ministre Terēza Meija atbildēja, ka viņa ieteikusi policijai rīkoties stingrāk.

Vēlāk gan premjers, gan ministre atzina, ka policija rīkojās pareizi un darīja visu, kas bija tās spēkos, lai apturētu nemierus.


Jau ziņots, ka vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenhemas rajonā, kur pagājušajā ceturtdienā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām. Jauniešu bandas, kas reizēm pulcināja līdz vairākiem simtiem dalībnieku, demolēja ēkas un iesaistījās sadursmēs ar policiju. Savas aktivitātes uzbrucēji koordinēja sociālajos tīklos internetā..

Trešdien vakarā un naktī uz ceturtdienu iepriekš nemieru skartajās valsts pilsētās policija un lietus apslapēja nekārtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!