Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka valstij jāgatavojas "grūtiem laikiem", ņemot vērā gaidāmo izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Pirms došanās uz G20 samitu Ķīnā Meja intervijā britu sabiedriskajai raidorganizācijai BBC brīdināja, ka izstāšanās process nebūs vienkāršs. Viņa arī atkārtoja iepriekš teikto, ka oficiāla izstāšanās nesāksies ātrāk par 2017. gadu. Premjerministre arī izslēdza iespēju rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, norādot, ka valstij ir nepieciešama "stabilitāte".

Atbildot uz jautājumu par imigrāciju, Meja uzsvēra, ka 23. jūnijā notikušais referendums, kurā briti nobalsoja par izstāšanos no ES, liecina, ka vēlētāji nevēlas, "lai brīva kustība turpinātos tāpat kā tas notika līdz šim".

Viņa skaidroja, ka valdība izskata dažādas "iespējas" imigrācijas no ES kontrolei.

Atbildot uz jautājumu par iespējamu Skotijas neatkarību, Meja apšaubīja skotu vēlmi piedalīties vēl vienā neatkarības referendumā. "Ja paskatās uz dažiem aptauju rezultātiem, tad tie liecina, ka skoti nevēlas otru referendumu," viņa skaidroja.

Pēc Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanas abām pusēm būs divi gadi, lai vienotos par izstāšanās noteikumiem. Šo termiņu var pagarināt, ja tam piekritīs visas 28 ES dalībvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!