Foto: Publicitātes foto

Britu pusaudzes Alises Grosas slepkavībā aizdomās turētais latvietis Arnis Zaļkalns ir izdarījis pašnāvību, secināts izmeklēšanā.

Zaļkalns pagājušā gada oktobrī tika atrasts pakāries Bostonas muižas parkā Londonas rietumos.

Policija norādījusi, ka, ja Zaļkalns būtu dzīvs, viņš tiktu apsūdzēts Grosas slepkavībā. Savukārt viņa draudzene Katerina Laiblova izmeklētājiem pastāstījusi, ka Zaļkalns būtībā nebija ļauns. Viņai esot grūti pieņemt to, ka Zaļkalns būtu iesaistīts 14 gadus vecās meitenes pazušanā vai slepkavībā. "Es tam nevaru iedomāties nevienu iemeslu," uzsvēra sieviete.

Laiblova norādīja, ka Zaļkalns nekad pret viņu neesot izturējies varmācīgi. Sieviete gan piebilda, ka pusaudze esot atgādinājusi Zaļkalna bijušo partneri, jo bijusi ļoti tieva.

Policijas pārstāvis Maikls Hārtlijs norādīja, ka policijai ir spēcīgi pierādījumi, kas saista Zaķalnu ar pusaudzes slepkavību. Atrastais DNS paraugs rosinot domāt, ka uzbrukuma motīvs varētu būt bijis seksuāls, bet meitenes nolaupīšana un nogalināšana varētu būt bijis arī nejaušs noziegums, ko Zaļkalns izdarījis, ieraugot iespēju.

Kā ziņots, 14 gadus vecā Alise pazuda pagājušā gada 28.augustā. Viņa pēdējo reizi redzēta plkst.15.45 uz ietves pie Granjuniona kanāla videonovērošanas kameru uzņemtā video.

Arī Zaļkalnu, kurš brauca ar velosipēdu, videonovērošanas kameras fiksējušas tajā pašā vietā, kur meiteni, tikai nedaudz vēlāk. Kameru ieraksti liecina, ka ap plkst.16.10 Zaļkalns varētu būt saticis meiteni uz ceļa kanālmalā. Pēc tam viņš aptuveni 80 minūtes nav redzams, bet tad videonovērošanas kamerās uzņemtajos attēlos izskatās, ka Zaļkalns varētu būt pabijis ūdenī, informēja prokuratūra.

Pie meitenes mirstīgajām atliekām atrasts cigarešu izsmēķis ar Zaļkalna DNS pēdām, kā arī vīrieša dārzā atrasts paslēpts Alises "iPhone" viedtālruņa bojāts vāciņš.

Videonovērošanas kameras arī fiksējušas, ka nākamo 30 stundu laikā Zaļkalns trīs reizes atgriezies apvidū, kur pēc tam tika atrasts Alises līķis. Tajā pašā vakarā plkst.19.28 Zaļkalns nofilmēts veikalā, kur viņš iegādājas divas alus bundžas, neizrādot kādas satraukuma pazīmes. Tajā pašā vakarā Zaļkalns atgriezās slepkavības vietā un pavadīja tur 66 minūtes, pēc tam dodoties uz tuvējo lielveikalu "Lidl". Nākamajā rītā plkst.6.48 Zaļkalns vēlreiz atgriezās slepkavības vietā, pavadot tur aptuveni 85 minūtes un pēc tam dodoties uz darbu. Otrās dienas vakarā viņš vēlreiz apmeklēja slepkavības vietu, pavadot tur divas stundas.

Par meitenes nāves iemeslu atzīta "kompresijas asfiksija" - noslāpēšana ar krūšu kurvja saspiešanu, ko visdrīzāk izraisīja smagāka ķermeņa gulēšana meitenei virsū, teikts slēdzienā. Uz meitenes ķermeņa nav atrastas nekādu acīmredzamu ievainojumu pēdas.

Meitenes mirstīgās atliekas paslēptas tuvējā Brentas upē. Viņas līķis bija ietīts atkritumu maisā, kas apkrauts ķieģeļiem, baļķiem un velosipēda riteni.

Pēc Grosas pazušanas britu policija izvērsa apjomīgu meklēšanas operāciju, tomēr tagad izmeklētāji ir pārliecināti, ka meitene bija mirusi, vēl pirms viņa izsludināta bezvēsts prombūtnē.

Meitenes mirstīgās atliekas tika atrastas 30.septembrī Brentas upē, aptuveni kilometra attālumā no meitenes mājām. Upe šajā posmā iepriekš pārmeklēta, taču tad rūpīgi apslēptās mirstīgās atliekas nav pamanītas.

Zaļkalns 90.gadu beigās Rīgā notiesāts par savas sievas nogalināšanu, par ko viņam tiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu. Lielbritānijā viņš ieradās 2007.gadā, dažus gadus pēc Latvijā piespriestā soda izciešanas, un strādāja celtniecībā. 2009.gadā Zaļkalnu Lielbritānijā arestēja par 14 gadus vecas pusaudzes sazāļošanu un nepiedienīgu uzmākšanos, tomēr vēlāk lieta pierādījumu trūkuma dēļ izbeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!