Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lielbritānijā, Klaidas upes grīvas malā pie Grīnokas aizturēts kāds 52 gadus vecs vīrietis, kurš dronu vadījis pārāk tuvu atomzemūdenei, atsaucoties uz "The Greenock Telegraph", vēsta "UK Defence Journal".

Drona operators tūlītēji saņemts ciet piekrastē esošajā Baterijas parkā Aizsardzības ministrijas un Skotijas policijas operācijas laikā. Vīrietis apsūdzēts gaisa navigācijas noteikumu pārkāpumos, un viņa lieta nodota izmeklētājiem.

Vietējais medijs ziņo, ka drīz pēc nelielā zemūdenei sekojošā drona pamanīšanas sacelta trauksme. Šajā gadījumā izmantotais drons esot vadīts no salīdzinoši attālas vietas, kas esot tālāka nekā vairumam tā dēvēto hobiju dronu ļauj lidot to rūpnīcas uzstādījumi, norādot uz tā operatora, iespējams, apzināto mērķi izsekot zemūdeni, raksta medijs.

Pagaidām vēl tiekot skaidrots, vai konkrētais gadījums saistīts ar kādu citu iepriekš fiksētu incidentu decembrī, kad arī zemūdenes tuvumā pamanīts drons. Toreiz drons pamanīts pie Klaidas Jūras spēku bāzes, bet operatora identitāte vismaz publiski tā arī netika paziņota. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņoja tikai to, ka nevienā brīdī neesot apdraudēti ne kuģi, ne sabiedrība.

Jaunākais gadījums, kas varētu būt nesaistīts ar iepriekšējo, raisa bažas par atomzemūdeņu un citu militāro peldlīdzekļu drošību, laikā, kad tie pamet bāzi vai atgriežas tajā, ņemot vērā, ka tā dēvētie hobiju droni kļūst tikai populārāki, bet zemūdenes upē pārvietojas pa trajektorijām, kurās nav noteikti lidošanas aizliegumi. Bažas pastiprina tas, ka teorētiski šo vieglo piekļuvi militārajam transportam kāds var izmantot arī kaitnieciskos nolūkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!