Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas un Gibraltāra sašutumu izraisījis kāds piektdien publiskots Eiropadomes dokuments, kurā šī britu aizjūras teritorija nosaukta par koloniju.

Šis formulējums atrodams vienā no zemsvītras piezīmēm dokumentā, kurā izklāstīts priekšlikums Lielbritānijas pilsoņiem pēc tās izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) ļaut bez vīzām ieceļot Šengenas zonā.

"Gibraltāru aprakstīt šādā veidā ir pilnīgi nepieņemami," žurnālistiem norādījis Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas pārstāvis. "Gibraltārs ir pilntiesīga Apvienotās Karalistes ģimenes sastāvdaļa, un tas nemainīsies mūsu aiziešanas dēļ no ES."

Gibraltārs, kur mīt 33 000 cilvēku, atrodas Lielbritānijas valdījumā kopš 1713. gada, un šobrīd šī septiņus kvadrātkilometrus lielā pussala ir ar pašpārvaldi apveltīta Lielbritānijas aizjūras teritorija.

Neapmierinātību ar ES dokumentā lietoto formulējumu paudusi arī Gibraltāra valdība, norādot, ka tā dēvētās Klints tiesiskais statuss nav diskusiju objekts, bet gan fakts.

"Šāda jēdziena izmantošana, ja tā parādīsies gala dokumentos, nepalīdz radīt savstarpējas sapratnes un uzticības gaisotni starp Gibraltāru un Spāniju, mums aizejot no ES," uzsvērusi Gibraltāra valdība.

"Jebkurā gadījumā, tas pilnīgi nemaz neattiecas uz mūsu aiziešanu no Eiropas Savienības, bet vairāk nekā par jebko citu liecina par Spānijas anahronistisko apsēstību ar Gibraltāru," piebildusi Gibraltāra valdība. "Tas ir pilnīgi neraksturīgi mūsdienu modernajai Eiropai."

Nelaimīgajā zemsvītras piezīmē teikts, ka "Gibraltārs ir britu kroņa kolonija" un ka "starp Spāniju un Apvienoto Karalisti pastāv domstarpības par suverenitāti pār Gibraltāru, teritoriju, kurai jārod risinājums".

1713. gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Spānijas suverenitātē.

Madride, izmantojot "Brexit", nesen atkal nākusi klajā ar ideju par dalīto suverenitāti, kuru gibraltārieši jau 2002. gadā ar 99% balsu pārliecinoši noraidīja referendumā.

"Vai tas būtu vēl viena referenduma rezultāts, kuru ES mēģina apvērst?" komentējot piektdien publiskoto dokumentu, vaicā Lielbritānijas parlamenta deputāts Deniels Daltons, kurš pārstāv Mejas vadītos konservatīvos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!