Skolu audzēkņiem visā Lielbritānijā ir dota iespēja izstrādāt zinātniskus eksperimentus, kurus īstenos amerikāņu kosmosa tūrists Ričards Gariots lidojumā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS).
"Izglītojošo programmu ir izstrādājis Lielbritānijas Nacionālais kosmosa centrs un kompānija "Space Adventures". Tajā piedalīsies skolēni vecumā no septiņiem līdz 19 gadiem," teikts "Space Adventures" paziņojumā, kas trešdien nonāca aģentūras "Interfax" rīcībā.

Sākumskolu audzēkņi tiks iesaistīti eksperimentu izstrādē, kurus Gariots īstenos SKS. Pietiekumu atlasi veiks britu zinātnieki un kosmosa tūrista tēvs - bijušais ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) astronauts Ouens Gariots.

Skolēniem 11 līdz 19 gadu vecumā ierosinās izstrādāt koncepciju, kā kosmosa tūrisms izskatīsies nākotnē, kā kosmosa stacijas varēs izmantot kosmosa tūrismā, un kā vajadzētu attīstīties firmai "Space Adventures".

Gariots pašlaik gatavojas lidojumam Piemaskavas Zvaigžņu pilsētiņā. Viņa lidojums uz SKS ar Krievijas kosmosa kuģi "Sojuz TMA-13" paredzēts šī gada rudenī. Stacijā, kur viņš pavadīs apmēram astoņas līdz 10 dienas, kosmosa tūristam būs jāveic eksperimenti, kuri palīdzēs iegūt jaunas paaudzes medicīniskus preparātus, kā arī jāīsteno vairāki sakaru seansi ar britu skolēniem. Šo seansu laikā Gariots bezsvara stāvoklī demonstrēs skolēniem viņu izdomātos eksperimentus.

Kompānija "Space Adventures" sniedz mārketinga pakalpojumus kosmosa tūristu lidojumu organizēšanā ar Krievijas kosmosa kuģiem "Sojuz" uz SKS. Pagājušā gada jūlijā vienas kosmosa tūres cena sasniedza 30 līdz 40 miljonus ASV dolāru (13,9 līdz 18,5 miljonus latu). Kompānija arī paziņoja cenu jaunam pakalpojumam - kosmosa tūrista iziešanai atklātā kosmosā, kura ir 15 miljoni ASV dolāru (6,9 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!