Foto: stock.xchng
Britu skolniece Amēlija Hemplmena-Adamsa ar slēpēm sasniegusi Dienvidpolu, kļūstot par pasaulē jaunāko personu, kas to paveikusi.

16 gadus vecā Hemplmena-Adamsa 156 kilometrus garo ceļu uz Dienvidpolu paveica divās nedēļās kopā ar savu tēvu Deividu Hemplmenu-Adamsu un vēl septiņu cilvēku komandu.

Slēpotāji ekspedīciju pabeidza piektdien plkst.1.30 pēc Griničas laika (plkst.3.30 pēc Latvijas laika).

"Es esmu patiešām lepna, ka es to paveicu, un es esmu patiešām laimīga," sarunā pa satelīttelefonu aģentūrai AFP sacīja Amēlija.

"Es vēl to īsti neesmu aptvērusi, jo šis bija tāds smags ceļš. Mēs šeit ieradāmies un vienkārši viens otru apskāvām un apsveicām," viņa stāstīja.

Ekspedīcijai Dienvidpols bija jāsasniedz noteiktā laikā, lai paspētu uz lidmašīnu, kas viņus nogādāja atpakaļ uz bāzi Antarktikas piekrastē.

Amēlijas tēvs Deivids Hemplmens-Adamss savulaik kļuva par pirmo cilvēku, kas vienatnē un bez palīdzības sasniedzis gan Ziemeļpolu, gan Dienvidpolu.

Ziemeļpolu viņš vienatnē, neizmantojot ne suņus, ne motorizētus transporta līdzekļus, sasniedza 1984.gadā, bet Dienvidpolu 1996.gadā.

Ginesa pasaules rekordu dati liecina, ka līdz šim jaunākā persona, kas pa kontinentu sasniegusi Dienvidpolu, neizmantojot suņus vai kādu motorizētu transporta līdzekli, bija kanādiete Sāra Anna Makneira-Londrija, kas to paveica 2005.gada 11.janvārī 18 gadu vecumā.

Makneira-Londrija ceļā uz Dienvidpolu devās pa garāku maršrutu, pārvarot 1100 kilometrus, taču izmantojot pūķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!