Britu spēki gatavojas trešdien ieiet Irākas otrajā lielākajā pilsētā Basrā, lai atbalstītu civiliedzīvotāju sacelšanos pret Sadama Huseina režīmu.
Kaut arī irākieši noliedz, ka Basrā notiktu sacelšanās, britu komandieri apgalvo, ka tā notiek un ka Sadamam Huseinam lojāli cilvēki ar mīnām un artilēriju apšauda paši savus civiliedzīvotājus

Arī arābu telekanāls "Al Jazeera" trešdien ziņoja, ka nav redzamas nekādas pazīmes, kas liecinātu par tautas sacelšanos Irākas pilsētā Basrā.

"Basras ielas ir ļoti mierīgas, un nav vardarbības vai nemieru pazīmju," ziņoja "Al Jazeera" korespondents, kas atrodas Basrā. "Nav pazīmju, kas liecinātu par sacelšanos. Viss, ko mēs varam dzirdēt, ir tāli sprādzieni dienvidaustrumos, un mēs domājam, ka tur notiek kaujas."

Kāds Lielbritānijā dzīvojošs irākiešu zinātnieks BBC sacīja, ka viņš sazvanījis savus ģimenes locekļus un draugus Basrā. "Tur notiek apšaudes, daži izkliedz pret Sadamu vērstus saukļu, bet citi saka, ka nav nekāda reāla sacelšanās," stāstīja zinātnieks, kas vēlējās palikt anonīms.

ASV spēki naktī uz vadošās "Baath" partijas galveno biroju nometa lielu bumbu "J-Dam", to sagraujot.

Tiek ziņots, ka Irākas spēkus Basrā papildina aptuveni 1000 fedejīnu kaujinieki, kas ievieš pilsētā disciplīnu un apspiež sacelšanos. Tomēr vairākas irākiešu grupas ir mēģinājušas aizbēgt no pilsētas.

Ja pilsētas iedzīvotāju vairākums - šiītu kopiena - ir sacēlušies, tas būs ievērojams atbalsts koalīcijai. Pirms kampaņas sākšanas ASV pauda pārliecību, ka iedzīvotāji Irākas dienvidos ātri sadumposies, lai gāztu Sadama vadību un apsveiktu invāziju, taču līdz šim par to ir maz liecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!