Britu televīzijas kanāls "Sky Real Lives" pārraidījis šokējošo sižetu, kurā 59 gadus vecs anglis Kreigs Everts, kas slimojis ar neārstējamu smadzeņu slimību, kādā Šveices klīnikā uzņem miega zāļu nāvējošo devu, ceturtdien vēsta ārvalstu mediji.
Angļa sieva Mērija Everta paziņoja, ka viņas vīrs pats pieņēmis šo lēmumu un tas esot bijis pamatots. Pēc Evertas vārdiem, viņas vīrs nav noguris no dzīves, bet gan izdarījis izvēli starp nāvi ar ciešanām un nāvi bez ciešanām.

"Dažreiz viņš bija nomāktā stāvoklī. Bet kā var nebūt šādā stāvoklī, ja tu esi slims ar neārstējamu slimību un neko nevar padarīt. Vēl jo vairāk, ja tu zini, ka tavas beigas būs diezgan ilgas un mokošas," viņa teica. Pēc Evertas teiktā, viņas vīrs vienmēr esot apzinājies, ka var to arī nedarīt. "Es lūdzu cilvēkus nenosodīt manu vīru, kamēr viņi nenoskatīsies raidījumu," sacīja Mērija Everta.

Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns paziņoja, ka pretrunīgais raidījums par Kreiga Everta eitanāziju jāuztver "ar līdzjūtību un bez sensācijas". Viņš arī norādīja, ka telekanāla darbiniekiem būtu jāapzinās sava atbildība, pārraidot šādus radījumus.

Brauns piebilda, ka iestājas pret eitanāzijas legalizēšanu Lielbritānijas teritorijā.

Dokumentālajā filmā Everts stāstījis, kāpēc pieņēmis lēmumu par eitanāziju. Viņš zināja, ka slimība viņu nogalinās un nevēlējās turpmāk ciest, sāpinot arī savu ģimeni.

"Sky Real Lives" pārraidīja, kā Everts uzņem vietējā ārsta izrakstīto barbiturātu nāvējošo devu. Pēc 30 minūtēm viņš nomiris. Pirms zāļu ieņemšanas Kreigs Brauns sacīja: "Ja es iziešu tam cauri, es nomiršu, kā man ir lemts. Ja es neiešu tam cauri, es un mani tuvinieki cietīs, un tad es tāpat nomiršu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!