Britu atbalsts karam Irākā ir samazinājies pirmo reizi kopš karadarbības sākšanās, liecina pirmdien publicētās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti. Laikrakstam "Daily Telegraph" veiktā aptauja "YouGov" parādīja, ka britu vidū pieaug pārliecība, ka karš būs ilgāks, nekā sākotnēji domāts, un ka britu un ASV spēkiem Irākā neklājas tik labi, kā gaidīts.
Lielākā daļa britu bija pret karu pirms karadarbības sākšanās, taču jaunākās aptaujas parādīja, ka sabiedrības domas mainās par labu premjeram Tonijam Blēram, kurš riskēja ar savu politisko nākotni konfliktā, kas sašķēlis viņa partiju un valsti.

Svētdien veiktā aptauja parādīja, ka 54 procenti britu uzskata, ka bija pareizi sākt militāru kampaņu pret Irāku salīdzinājumā ar 59 procentiem 27.martā.

Aptaujātie sacīja, ka pirms kara izteiktie visnepareizākie paziņojumi par to bijuši tādi, ka Irākas dienvidu pilsēta Basra kritīs ātri, ka iebrukums izraisīs tautas sacelšanos un ka irākiešu pretestība ātri salūzīs.

Karadarbībai ilgstot 12 dienu, Basra joprojām ir irākiešu rokās, pretestība ir negaidīti sīva un ir maz pazīmju par tautas sacelšanos pret Irākas prezidentu Sadamu Huseinu.

Lielākā daļa no aptaujātajiem britiem sacīja, ka, viņuprāt, irākieši vēlas redzēt Sadama Huseina gāšanu, taču joprojām ASV un britu karavīrus uzskata par ienaidniekiem.

56 procenti sacīja, ka tagad viņi domā, ka Irākas armijas galveno spēku sakaušanai būs nepieciešami vairāki mēneši, salīdzinājumā ar 37 procentiem 27.martā, kad daudz vairāk cilvēku bija optimistiski un cerēja, ka karš beigsies mēneša laikā.

Cilvēki bija arī mazāk pozitīvi noskaņoti pret karadarbības progresu līdz šim, un 30 procenti sacīja, ka tas notiek "samērā slikti", salīdzinājumā ar 10 procentiem 23.martā.

Līdzīga ASV veikta aptauja parādīja, ka vairāk nekā puse amerikāņu uzskata, ka viņu valdība bijusi pārāk optimistiska, novērtējot iespējamo karadarbības attīstību Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!