Ziemeļkoreja, kas sākusi atjaunot kodolreaktora darbību, kurā iespējams ražot kodolieročiem piemērotu plutoniju, var radīt atombumbu 30 dienu laikā, uzskata britu zinātnieks Džons Lārdžs, kuru piektdien citēja laikraksts "The Times".
"Visi scenāriji norāda uz [Ziemeļkorejas] kodolieroču izstrādes pabeigšanu," sacīja Lārdžs, kurš ir konsultējis Krieviju pēc atomzemūdenes "Kursk" nogrimšanas 2000.gada augustā.

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) svētdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja ievedusi 1000 jaunus degvielas stieņus Jongbjonas kodolreaktora ēkā ziemeļos no Phenjanas, un raksturoja šo rīcību kā "ļoti nopietnu". Jongbjonas reaktorā ir iespējams radīt plutoniju militārām vajadzībām.

"Sākot plutonija ražošanu, tiek sasniegta ieroču ražošanas kulminācija. Tas rada politisku nestabilitāti visā Dienvidaustrumāzijā," sacīja Lārdžs un brīdināja, ka Ziemeļkoreja var radīt funkcionējošu kodolieroci 30 dienu laikā.

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Malkolms Rifkinds paziņoja "The Times", ka Ziemeļkorejai var būt vajadzīgi "tikai daži mēneši" līdz kodolieroču iegūšanai un ka "izredzes ASV un pasaulei ir pat mazākas nekā Irākas gadījumā".

"Šo starptautisko krīzi var atrisināt tikai starptautiska atbilde. Amerika, Krievija un Ķīna, darbojoties kopā, var ar glaimiem, draudiem un varbūt pat piekukuļošanu panākt Ziemeļkorejas atteikšanos no savas nukleārās izvēles," sacīja Rifkinds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!