Lietuvas vadība trešdien pieņēmusi lēmumu, kas paredz brīvo elektroenerģijas tirgu valstī ieviest no 2010.gada 1.janvāra, kad tiks slēgta Ignalinas atomelektrostacija.

Lietuvas Enerģētikas ministrijas izstrādātajā elektroenerģijas tirgus attīstības plānā noteikts, ka šis tirgus darbosies saskaņā ar Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgus "Nord Pool" principiem un praksi.

Plāns paredz, ka nākamgad Lietuvai būs vajadzīga aptuveni 9,1 teravatstunda elektroenerģijas. Daļu nepieciešamās enerģijas - 4,5 teravatstundas - saražos pati Lietuva. No šā daudzuma trīs teravatstundas ražos Lietuvas elektrostacija Elektrēnos, 1,15 teravatstundas nodrošinās termoelektrostacijas un 0,35 teravatstundas tiks iegūtas no atjaunojamajiem enerģijas avotiem (hidroelektrostacijām, vēja ģeneratoriem u.c.). Paredzēts, ka šis elektroenerģijas daudzums tiks iepirkts obligātā kārtā pēc regulēta tarifa. Vēl vienu teravatstundu paredzēts pirkt no piegādātājiem Eiropas Savienībā (ES).

Kā uzskata eksperti, elektroenerģijas cenas lietotājiem īpaši nepaaugstināsies - starpība varētu būt mērojama dažos centos.

Pēc Ignalinas AES slēgšanas aptuveni 35% vajadzīgās elektroenerģijas jeb 3,6 teravatstundas paredzēts pirkt izsolēs, par galveno kritēriju nosakot zemāko cenu. Domājams, ka izsolēs tiks iegādāta elektroenerģija, kas ražota Skandināvijā (pa Igaunijas starpsavienojumu "Estlink"), Igaunijā, Latvijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijā.

Elektroenerģijas tirgus attīstības plānā iekļauti soļi, kas ļaus lietotājiem bez ierobežojumiem izraudzīties un mainīt elektroenerģijas piegādātāju, nodrošinās konkurenci starp tās ražotājiem, importētājiem un piegādātājiem, atcels ierobežojumus elektroenerģijas tirdzniecībā ar ES valstīm, noteiks skaidrus principus tirdzniecībai ar elektroenerģiju, kas tiek importēta no valstīm, kuras nepieder pie ES, kā arī skaidrus tirgus organizācijas un uzraudzības mehānismus, kas balstīsies "Nord Pool" pieredzē.

Plāns paredz, ka Lietuva izveidos paredzētos starpsavienojumus ar Poliju un Zviedriju un pakāpeniski integrēsies vienotā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu elektroenerģijas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!