Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) bloka vienotības pamatā ir tirgus un tādēļ arī šajos apstākļos mums jāļauj brīvajam tirgum pastāvēt, Eiropas Parlamenta deputātiem ceturtdien uzsvēra Eiropas Savienības (ES) Iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Komisārs norādīja, ka krīzes laikā ES ir apliecinājusi solidaritāti. "Vienotības pamatā ir vienotais tirgus un tādēļ arī šajos apstākļos mums jāļauj brīvajam tirgum pastāvēt, kas šobrīd ir īpaši svarīgi zāļu un medicīnas aprīkojuma un pārtikas produktu apritei," skaidroja Bretons, "eEsmu runājis ar visu ES dalībvalstu ministriem, lai netiktu ieviesti un tiktu atcelti visi ierobežojumi brīvai preču apritei."

"Īpaši svarīgi šajā laikā ir saglabāt mūsu ražošanu un mūsu uzņēmumus," viņš atzīmēja, sakot, ka vairākas valstis uzņēmumu glābšanai un atbalstam jau nozīmējušas ievērojamas summas, kas, piemēram, Vācijas gadījumā veido aptuveni 10% no valsts IKP. Līdzīgi jādara arī citām ES dalībvalstīm, un EK strādā pie tā, lai tiktu radīti mehānismi valstu atbalstam, lai tas būtu iespējams. "Mēs nedrīkstam nevienu valsti atstāt iepakaļ," uzsvēra Bretons.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Jā, vairākām ES valstīm šobrīd palīdzību sniedz Ķīna, taču atgādināšu, ka epidēmijas sākumposmā, kad Ķīna bija slimības epicentrā, ES sniedza palīdzību tai, un tagad, kad ES ir kļuvusi par epicentru, palīdzību saņemam mēs," skaidroja Bretons. Komisārs arī atklāja, ka komisijas pārstāvji sadarbojas arī masku un medicīniskās aparatūras ražotājiem visā ES blokā, turklāt esot redzams, ka gandrīz katru dienu šajā jomā parādās jauni ražotāji. "Gribu atgādināt, ka neviena valsts ar šo krīzi nevar cīnīties viena pati."

Attiecībā uz telekomunikāciju datu izmantošanu slimības profilaksē Bretons uzsvēra, ka tiek diskutēts ar telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem dalībvalstīs, lai nodrošinātu nepersonalizētu datu izmantošanu profilaktisku mēru ieviešanai, vienlaikus ievērojot indivīdu personas datu aizsardzību. Viņš uzsvēra, ka jebkurā gadījumā pret datu ievākšanu jāizturas ar lielu piesardzību. "Mēs [EK] ļoti uzmanīgi sekojam datu izmantošanai, lai viss atbilstu datu aizsardzības noteikumiem," skaidroja Bretons.

Viņš arī pateicās visiem veselības nozarē strādājošajiem visā Eiropā, uz kuru pleciem šobrīd gulstas ļoti liela atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!