ASV prezidents Bils Klintons un Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstu ekonomiskās sadarbības organizācijas APEC samita laikā Brunejā apsprieduši spiegošanā Krievijā apsūdzētā ASV pilsoņa Edmonda Poupa lietu un ieroču kontroli.
Šogad Klintons un Putins tiekas jau ceturto, un, iespējams, pēdējo reizi, jo janvārī beidzas Klintona prezidenta mandāts.

Abi valstsvīri 75 minūšu ilgajā sarunā apsprieda arī Krievijas ieroču eksportu uz Irānu, ekonomisko stāvokli Krievijā, kā arī situāciju Tuvajos Austrumos un Korejas pussalā.

ASV prezidents sarunā ar Putinu atkārtoti aicinājis Krieviju atbrīvot spiegošanā apsūdzēto Poupu.

"Prezidents pauda satraukumu par Poupa stāvokli, īpaši par viņa veselību. Mēs esam nobažījušies par tiesas gaitu, un prezidents no jauna aicināja humānu apsvērumu dēļ atbrīvot Poupu .. Krievija saprot, ka mēs neliksimies mierā, kamēr Poups nebūs mājās .. Mēs domājam, ka prezidents Putins izprot šīs bažas, un ceram, ka viņš rīkosies, cik ātri vien iespējams," žurnālistiem pastāstīja kāda augsta ranga ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Pēc amatpersonas teiktā, Vašingtonas interesi rosinājis Putina nesenais paziņojums, ka Krievija vēlas saglabāt 1972.gadā parakstīto līgumu par ballistisko ieroču ierobežošanu, bet tā ir gatava tālākām sarunām un samazināt kodolgalviņu skaitu līdz 1500, kā to paredz abu valstu vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!