Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā bruņots uzbrucējs Jaungada svinību laikā atklājis uguni naktsklubā, nogalinot 39 cilvēkus, tostarp 24 ārzemniekus, un ievainojot vēl 69 cilvēkus, svētdien paziņoja amatpersonas, raksturojot šo uzbrukumu kā teroraktu.

Uzbrukums notika plkst. 1.15 (0.15 pēc Latvijas laika) naktsklubā "Reina" Ortakejas rajonā, kas atrodas Stambulas Eiropas daļā, Bosfora šauruma krastā.

Uzbrucējs vispirms nošāvis policistu un kādu civilpersonu pie kluba ieejas, bet pēc tam iegājis klubā un atklājis uguni uz cilvēkiem.

Telekanāls NTV ziņoja, ka daudzi naktskluba apmeklētāji panikā ielēkuši Bosforā un glābēji viņus izvilkuši no ūdens.

Turcijas privātā ziņu aģentūra "Dogan" vēsta, ka starp nogalinātajiem ir 24 ārzemnieki, tostarp septiņi Saūda Arābijas, četri Irākas, divi Indijas, divi Tunisijas un pa vienam Beļģijas, Izraēlas, Kanādas, Libānas un Sīrijas pilsonim.

Savukārt attiecīgo valstu oficiālie pārstāvji apstiprinājuši, ka ievainoto vidū ir desmit Saūda Arābijas, trīs Francijas, trīs Libānas, trīs Marokas, divi Azerbaidžānas un viens Jordānijas pilsonis, kā arī viena Izraēlas pilsone. Beļģijas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka viens no ievainotajiem ir Beļģijas un Turcijas dubultpilsonis.

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā nav informācijas, ka nogalināto vai ievainoto vidū būtu Latvijas valstspiederīgie.

Uzbrucēju, kura personība nav noskaidrota, meklē policija, paziņojis Turcijas iekšlietu ministrs Sileimans Solu. Kad naktsklubā ieradusies policijas specvienība, uzbrucējs pārtraucis šaut, nometis ieroci un aizbēdzis. Uzbrukums turpinājies apmēram septiņas minūtes.

Par uzbrukumu vēl neviens nav uzņēmies atbildību. Taču viens no Turcijas kurdu separātistu grupējuma "Kurdist;anas Strādnieku partija" (PKK) līderiem Murats Karajilans paziņojis, ka šajā uzbrukumā nav iesaistīti kurdu spēki, vēsta kurdu ziņu aģentūra "Firat".

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims noliedza vairāku mediju ziņoto, ka uzbrucējs bija ģērbies Santaklausa tērpā.

"Tā nav patiesība," viņš teica žurnālistiem, slimnīcā apmeklējot teroraktā ievainotos.

Daži aculiecinieki sacīja, ka uzbrucēji bijuši divi un runājuši arābu valodā, vēstīja ziņu aģentūra "Dogan". Tomēr šīs informācija nav apstiprināta.

Naktsklubā Jaungada atnākšanu svinēja vismaz 700 cilvēku, ziņoja "Dogan".

"Reina" ir viena no elitārākajām izklaides vietām Stambulā, un tajā tiek ielaisti tikai apmeklētāji, kas ir labi ģērbušies.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apsūdzēja terorakta organizētājus nolūkā radīt Turcijā haosu.

"Viņi cenšas iznīcināt mūsu valsts morāli un radīt haosu, apzināti uzbrūkot mūsu valsts mieram un vēršot savus šaušalīgos uzbrukumus civiliedzīvotājiem," sacīts Erdogana izplatītajā paziņojumā.

Viņš solīja, ka cīņa pret terorismu Turcijā turpināsies.

"Turcija ir apņēmības pilna turpināt cīņu pret terorismu līdz galam un darīt visu, kas nepieciešams, lai garantētu savu pilsoņu drošību un nodrošinātu mieru reģionā," uzsvēris Erdogans.

Uzbrukumu nosodījuši daudzu pasaules valstu līderi.

Turcijā pēdējos mēnešos ir notikuši vairāki terorakti, kuros tiek vainoti kurdu kaujinieki vai grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") džihādisti.

10. decembrī Stambulā 44 cilvēki zaudēja dzīvību divos sprādzienos, kas tika sarīkoti pēc futbolkluba "Besiktas" spēles. Atbildību par šo teroraktu uzņēmās "Kurdistānas Brīvības piekūni" (TAK), kas ir separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) radikāls atzars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!