Foto: AFP/Scanpix
Sīrijā notiekošā bruņotā vardarbībā pirmdien dzīvību zaudējuši vismaz 105 šīs valsts pilsoņi dienu pirms tam, kad saskaņā ar ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānu Sīrijai ir jāizved savi bruņotie spēki no pilsētām, paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

23 no bojāgājušajiem bija Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālo drošības spēku locekļi, astoņi bija pret valdību noskaņoti bruņoti nemiernieki, bet pārējie 74 bija civiliedzīvotāji.

Vismaz 35 Sīrijas civiliedzīvotāji pirmdien tika nogalināti Hamas provinces Latamnas ciemā Sīrijas bruņoto spēku sarīkotā apšaudē ar artilēriju. Starp Latamnā nogalinātajiem ir 15 cilvēki, kas nebija sasnieguši 18 gadu vecumu, un astoņas sievietes.

Kaimiņos esošo Kfarzeitas ciemu apšaudīja armijas helikopteri, kad tur notika režīma spēku sadursmes ar nemierniekiem.

Apšaudē ar artilēriju tika nogalināti arī 27 civiliedzīvotāji Alepo (Halebas) provinces Talrifaatas pilsētā, kur notika sīvas kaujas starp režīma spēkiem un nemierniekiem.

Bruņoti nemiernieki Alepo provincē uzbruka kontrolpunktam Salamas ciemā pie Turcijas robežas, nogalinot sešus drošības un muitas dienestu locekļus. Vismaz astoņi nemiernieki, kas šajā kaujā tika ievainoti, aizbēga pāri robežai uz Turciju.

Sadursmēs Alepo pilsētas Sukari rajonā tika nogalināti deviņi policisti, paziņoja "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA gan ziņoja, ka 10 policisti un viens civiliedzīvotājs gājuši bojā, kad drošības spēki tikuši apšaudīti to apsargātā demonstrācijā Sukari rajonā.

Vēl četri drošības spēku pārstāvji tika nogalināti uzbrukumos patruļām Alepo pilsētā.

Homsas pilsētā tika nogalināti seši civiliedzīvotāji. Dabaas ciemā pie Kusairas pilsētas tika nošauta sieviete. Sprādzienā Bibilas ciemā pie Damaskas gāja bojā četri civiliedzīvotāji.

Idlibas provincē tika nogalināti astoņi nemiernieku kaujinieki.

Četri karavīri gāja bojā sprādzienā Kaukabas ciemā pie Damaskas.

Daraas provincē viens civiliedzīvotājs tika nošauts uzbrukumā pie Saidas ciema.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 10 100 cilvēku.

Asada režīms apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi" un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Annana miera plāns paredz, ka otrdien Sīrijas valdībai ir jāizved savi spēki no pilsētām un līdz ceturtdienai ir pilnībā jāpārtrauc bruņota vardarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!