Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass par maz ticamu uzskata iespēju, ka valsts ziemeļaustrumos varētu izcelties bruņots konflikts ar krievvalodīgiem valsts iedzīvotājiem.

"Mūsu vērtējumā ir neliela iespēja, ka piepildīsies drūmākais scenārijs, bet tas nenozīmē, ka jāizslēdz iespēja to izskatīt," Reivass žurnālistiem komentēja iepriekš atklātībā nonākušo dienesta ziņojumu par situāciju valsts ziemeļaustrumos, kur pārsvarā dzīvo krievvalodīgie iedzīvotāji.

Viņš norādīja, ka valdība pēdējo piecu līdz sešu mēnešu laikā pēc ziņojuma saņemšanas ir veikusi pasākumus, lai uzlabotu sociāli ekonomisko stāvokli reģionā un samazinātu bezdarbu.

"Tomēr visa pozitīvā ietekme no valdības veiktajiem pasākumiem vēl nav jūtama," piebilda Reivass.

Laikraksts "Eesti Ekspress" trešdien publicēja pirms pusgada sagatavotu konfidenciālu dienesta ziņojumu valdības aizsardzības komisijai, kurā apgalvots, ka valsts ziemeļaustrumi "pārkrievojas" un, "ja mēs neko nedarīsim, būtībā zaudēsim šo apriņķi, kā arī riskējam ar to, ka konflikta ar Krieviju gadījumā mēs nevarēsim kontrolēt situāciju valsts ziemeļaustrumu pilsētās". Ziņojuma autori arī pauda bažas par Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu notikumu atkārtošanos Igaunijā.

Kā satraukuma galvenais iemesls ziņojumā minēts nelabvēlīgais sociāli ekonomiskais stāvoklis reģionā. Iedzīvotāji tur nejūtas piederīgi Igaunijas sabiedrībai, atrodas Krievijas plašsaziņas līdzekļu ietekmē.

Tikai 6 % Igaunijas ziemeļaustrumu iedzīvotāju uzskata, ka austrumu kaimiņš apdraud Igaunijas drošību, bet valsts galvenās sabiedrotās ASV šajā reģionā par draudu uzskata 44 % iedzīvotāju. Turklāt 60 % reģiona iedzīvotāju ir pret NATO karavīru izvietošanu valstī. Par Igaunijas drošības garantu viņi uzskata labas attiecības ar Krieviju, un trešā daļa iedzīvotāju ir pārliecināti, ka Krievijai ir tiesības aizstāvēt savus tautiešus bijušajās Padomju Savienības republikās.

Pēc ziņojuma saņemšanas Igaunijas valdība izstrādājusi pasākumu kompleksu situācijas novēršanai, organizēja ārkārtas sēdi reģionā un tikās ar vietējiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!