Protestējot pret Ungārijas valdības slepus līgto ķīniešu Fudaņas universitātes kompleksa būvniecību Budapeštā, pilsētas devītā rajona mēre Kristina Baranji ap kompleksa būvlaukumu no jauna izveidotajām ielām ar vietējās padomes atbalstu devusi tibetiešu un uiguru atbalstam veltītus nosaukumus, vēsta "BNE IntelliNews".

Topošo kompleksu turpmāk ieskaus Dalailamas iela, (politisku iemeslu dēļ ieslodzītā katoļu bīskapa) Sjie Šiuaņa iela, Uiguru mocekļu ceļš un Brīvās Honkongas ceļš.

Tikai aprīlī ungāru medija "Atlatszto" žurnālisti izpētīja un plašākai sabiedrībai atklāja, ka Budapeštā taps Eiropā pirmā Šanhajā bāzētās Fudaņas universitātes filiāle. Atklājums uzjundījis skaļas politiskās diskusijas par Ungārijas valdības siltajām attiecībām ar autoritāro Austrumu milzi. Zīmīgi, ka, lai gan valdība ar ķīniešiem par universitātes būvniecību bija vienojusies jau 2019. gadā, pat Baranji, kuras pārvaldītajā Budapeštas rajonā celtniecība jau ir sākusies, par to neko nezināja. Tiesa, viņa par to informēta dažas nedēļas pirms žurnālistu publikācijām.

Pusotru miljardu eiro vērto universitātes kompleksu daļēji sedz Ķīnas aizdevums, bet daļēji – pati Ungārija. Tas tiek īstenots kā Ungārijas-Ķīnas divpusējas sadarbības projekts un tādējādi apiet Eiropas Savienības noteikumus tik liela mēroga valsts projektiem rīkot brīvu iepirkumu. Zīmīgi, ka šāds finansējums ievērojami pārspēju kopējo Ungārijas augstākās izglītības budžetu.

Ungārijas valdība tagad uzsver, ka pēc ranga 34. labākās universitātes ievešana valstī esot ieguvums visiem ungāriem, kas ilgtermiņā atmaksāšoties.

"Šis Fudaņas projekts apšauba daudzas no tām vērtībām, kuras Ungārija pieņēma par savām pirms 30 gadiem," atbalstot Baranji ierosinājumu pārdēvēt ielas un izsakot protestu Ungārijas valdības slepeni slēgtajam līgumam ar Ķīnu, paziņoja Budapeštas mērs Gergejs Karāčoņs. Viņš uzsvēris, ka ekonomiskās intereses nepastums malā cilvēktiesības. Būdams viens no sešiem kandidātiem uz opozīcijas rīkotajām premjera priekšvēlēšanām šī gada rudenī, viņš norādījis, ka gadījumā, ja viņam izdosies nomainīt Viktoru Orbanu, viņš iestāsies par pragmatisku sadarbību ar Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!