Foto: AFP/Scanpix
Sidharta Gautama Šakjamuni (Budas) dzimšanas vieta – nelielā Lumbini Nepālas dienvidos – saskaņā ar ANO un Ķīnas varas iestāžu lēmumu tiks pārvērsta par "Himalaju Romu".

ANO industriālās attīstības aģentūra (UNIDO) un Ķīnas "Āzijas - Klusā okeāna apmaiņas un sadarbības fonds" plāno šī reģiona svētceļojumu un tūrisma industrijā ieguldīt trīs miljardus dolāru (1,5 miljardus latu), ziņo aģentūra "Kipa - Apic", atsaucoties uz Singapūras žurnālu "Travel Daily Asia".

Lumbini jāizveido miljoniem apmeklētāju gadā uzņemšanai nepieciešamā infrastruktūra. Pašreiz Budas dzimšanas vietu Lumbini katru gadu apmeklē vismaz 500 000 cilvēku. Jūnijā Nepālas valdība noslēdza vienošanos ar ķīniešu partneriem par Lumbini kā īpašas ekonomiskās zonas attīstību.

Jaunajam projektam jāveicina budisma attīstība, tostarp Ķīnā, kur dzīvo miljoniem Budas sekotāju, kā arī jāveicina tūristu piesaiste Nepālai.

Lumbini - ciems, kurā, saskaņā ar leģendu, 6. gadsimtā pirms mūsu ēras piedzima  Šakjamuni, atrodas Nepālas provincē Rapandehi uz Nepālas un Indijas robežas.

Lumbini tempļa komplekss sastāv no 10 dažādu budistu skolu klosteriem un pieminekļiem. Lumbini iespējams ieraudzīt Taizemes, Ķīnas, Kambodžas un citu budisma valstu budistu tempļus.

Kompleksa centrālajā daļā atrodas Maija Devī templis, kas veltīts Budas mātei. Tajā atrodas sens akmens, ar kuru atzīmēta ķēniņa dzimšanas vieta. Apkārt templim atrodas agrīnā budisma kulta lietas un Bodhi (apgaismības) koks. Saskaņā ar leģendu, zem šī koka Buda guva apgaismību.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!