Foto: Imago/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) trešdien oficiāli noraidīja Itālijas populistu valdības izstrādāto valsts budžeta projektu, paverot ceļu līdz šim vēl nepieredzētām Briseles sankcijām.

"Izvērtējot Itālijas valdības piedāvājumu, mēs saskatām risku tam, ka valsts varētu mēnessērdzīgi ieslīdēt nestabilitātē," preses konferencē Briselē norādīja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

"Mēs secinām, ka pārmērīgas budžeta deficīta procedūras sākšana ir pamatota," piebilda Dombrovskis, norādot uz Eiropas Savienības (ES) oficiālo procesu, lai sodītu bloka dalībvalstis par pārmērīgiem izdevumiem. Šādas sankcijas vēl nav piemērotas nevienai ES dalībvalstij.

Šāds EK lēmums pārsteigumus nerada, jo komisija Itālijas 2019.gada budžeta projektu jau bija noraidījusi pagājušajā mēnesī.

Neraugoties uz EK spiedienu, Itālijas populistu valdība attiecās mainīt savu budžeta projektu, kurā paredzētais maksimālais budžeta deficīts 2019.gadam ir 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2020.gadam – 2,1% no IKP.

EK gan prognozē, ka Itālijas budžeta deficīts nākamgad pieaugs līdz 2,9% no IKP, bet 2020.gadā – līdz 3,1%, tādējādi pārsniedzot ES pieļaujamo 3% robežu.

Vienlaikus šajā budžetā atcelti ES ierosinātie izmaksu samazināšanas pasākumi, par kuru īstenošanu bija vienojusies iepriekšējā valdība. To vietā Itālijas populistu valdība sola īstenot vērienīgus izdevumus, tostarp noteikt ikmēneša "algu" bezdarbniekiem un palielināt pensijas.

Tagad ES dalībvalstīm ir divas nedēļas laika, lai izlemtu, vai ļaut EK īstenot pārmērīga budžeta deficīta procedūru, kas ilgtu mēnešiem un novestu pie naudassoda piemērošanas. Pēc šī procesa sākšanas Romai tiks nodrošināta iespēja šo situācija labot, pirms Brisele piemēros sankcijas, kas var sasniegt pat 0,2% no Itālijas IKP.

Tikmēr Itālijas vicepremjers Mateo Salvīni paudis viedoklis, ka Briselei vajadzētu respektēt Itāliju, jo tā veic ievērojamus maksājumus ES budžetā.

"Eiropai es lūdzu respektēt Itālijas iedzīvotājus, jo mēs katru gadu maksājam par vismaz pieciem miljardiem eiro vairāk, nekā mēs no ES saņemam," savā tvitera kontā raksta Salvīni.

Ministrs uzsver, ka Itālijas budžets sniedz "itāļiem tiesības strādāt, tiesības uz veselību un izglītību, zemākiem nodokļiem un lielāku drošību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!