Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bulgārijas lielākajā ieroču ražotnē "Arsenal" aizturēti trīs ārvalstu darbinieki uz aizdomu pamata par ražotnei sensitīvas informācijas izvešanu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Bulgārijas Iekšlietu ministrija 7. oktobrī paziņoja, ka visi trīs - divi lietuvieši, vīrietis un sieviete, kā arī kāds krievu tautības vīrietis – uzņēmumā ieņēma vadošus amatus. Viņi visi atbildējuši par tehnoloģiskām inovācijām "Arsenal" nelielo ieroču, artilērijas sistēmu, šaujampulvera un munīcijas ražošanā.

Kompānija Iekšlietu ministrijai 3. oktobrī paziņojusi, ka specifiski produkti un to dokumentācija ir pazuduši, un trīs aizdomās turamie nav atgriezušies darbā 17. septembrī pēc bezalgas atvaļinājumiem, kā plānots. Ministrija medijiem norādījusi, ka pazudusī informācija ir kompānijai ārkārtīgi sensitīva, un būtiska Bulgārijas, kā arī citu valstu konkurējošajām ieroču ražošanas kompānijām.

Visi trīs aizdomās turamie Bulgārijā pārradušies 2. oktobrī, devušies uz Kazanlakas pilsētu, kuri atrodas arī galvenā "Arsenal" mītne. Savukārt 5. oktobrī viņi aizturēti robežpārejas punktā ar Grieķiju, atklāts Iekšlietu ministrijā.

Šogad Bulgārijā uzsākta arī iespējama ieroču tirgoņa Emiliāna Gebreva noindēšanas 2015. gadā, kā arī sprādzienu rīkošanas Bulgārijas ieroču noliktavās starp 2011. un 2020. gadu saistība ar Krievijas aktivitātēm. 2014. gadā šādā sprādzienā "Arsenal" gāja bojā viens cilvēks. Vairāku Bulgārijā pieredzēto incidentu laikā iepriekš konstatēta Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģentu klātbūtne valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!