Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bulgārijā apsūdzības slepkavības mēģinājumā izvirzītas trim Krievijas pilsoņiem saistībā ar ieroču tirdzniecības uzņēmēja saindēšanu 2015.gadā galvaspilsētā Sofijā, ceturtdien pavēstīja prokuratūra.

Krievijas pilsoņi tiek apsūdzēti, ka laikā no 2015.gada 28.aprīļa līdz 4.maijam mēģinājuši nogalināt uzņēmēju Emilijanu Gebrevu, viņa dēlu un uzņēmuma vadības pārstāvi, "lietā liekot līdzekļus, ar kuriem tika apdraudētas daudzas dzīvības, konkrēti pielietojot kādu neidentificētu fosfororganisku vielu", teikts prokuratūras paziņojumā.

Aizdomās turēto vārdi paziņojumā netiek minēti. Notikums tiek saistīts ar 2018.gada martā Solsberijā, Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai.

Pērn februārī starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" Solsberijas lietā identificēja trešo aizdomās turamo - augsta ranga Krievijas izlūkdienesta līdzstrādnieku Denisu Sergejevu. Sergejevs 2015.gada februārī un aprīlī apmeklējis Bulgāriju, un viņa otrā vizīte noslēgusies dienā, kad Gebrevs pieņemšanā, ko viņš rīkoja Sofijā, zaudēja samaņu un ieslīga komā.

Arī Gebreva dēls un viens no viņa uzņēmuma vadītājiem tika ārstēti saistībā ar saindēšanās simptomiem. Visi trīs izveseļojušies. Helsinku Universitātes eksperti konstatēja saindēšanos ar "Novičok" klases vielu. Ķīmiskais ierocis "Novičok" 2018.gadā tika izmantots uzbrukumā Skripaļiem Solsberijā.

Par Solsberijas uzbrukumu britu likumsargi aizdomās tur Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģentus. Pats Gebrevs pieļāvis iespēju, ka atentāts pret viņu veikts tāpēc, ka viņa uzņēmums piegādājis ieročus Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!