Bulgārijā nākamnedēļ sagaidāms balsojums par neuzticības izteikšanu valdībai pēc bezprecedenta skolotāju streika, kura dēļ pēdējās trijās nedēļās skolas bija slēgtas visā valstī.
Četras Bulgārijas labēji centriskās un nacionālistiskās opozīcijas partijas pirmdien pieprasīja balsojumu par neuzticības izteikšanu kreisi centriskajai valdībai saistībā ar "valsts politikas neveiksmi izglītības sektorā".

Taču šim priekšlikumam, par kuru tiks balsots nākamnedēļ, ir maz izredžu uz panākumiem, jo premjerministra sociālista Sergeja Staņiševa vadītajai valdībai parlamentā ir stabils balsu vairākums - 167 no 240 deputātu vietām.

"Bulgārijas valdības bezatbildīgā rīcība izraisījusi vissmagāko krīzi izglītības sektorā pēdējos 17 gados, [kas pagājuši kopš komunistiskā režīma krišanas], un bezprecedenta skolotāju streiku," sūdzējās opozīcijas partijas. "Izglītība valdībai nav prioritāte, neraugoties uz daudzajiem populistiskajiem solījumiem piešķirt šim sektoram vairāk naudas."

Priekšlikumu kopīgi iesniedza 64 deputāti no labējās Demokrātisko spēku apvienības, partijas "Demokrāti par stipru Bulgāriju" un Bulgārijas Tautas savienības, kā arī no ultranacionālistiskās partijas "Ataka". To atbalsta arī vairāki neatkarīgie deputāti.

Visu valsti aptverošā streika dēļ, kurā skolotāji pieprasa divkāršot darba samaksu, pēdējās trijās nedēļās ir slēgtas skolas un bērnudārzi.

Vidējā mēneša alga šajā sektorā patlaban ir tikai 200 eiro (140 lati).

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā 15 000 skolotāju sarīkoja demonstrāciju pie valdības ēkas Sofijā, pieprasot izglītības un finanšu ministru demisiju. Tomēr valdība līdz šim atteikusies izpildīt skolotāju prasības, apgalvojot, ka 100% darba samaksas palielināšana izraisīšot protestus citos sektoros un arī hiperinflāciju.

Šis faktiski ir trešais balsojums par neuzticības izteikšanu Staniševa pašreizējai sociālistu vadītajai triju partiju koalīcijas valdībai.

2006.gada aprīlī opozīcija apsūdzēja valdību finanšu pārkāpumos palīdzībai plūdos cietušajiem piešķirto līdzekļu sadalē. 2007.gada martā notika līdzīgs uzticības balsojums par politiku veselības aprūpes jomā, kas tika sarīkots arī pēc šī sektora darbinieku streikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!