Bulgārijas parlaments piektdien ratificēja līgumu ar ASV par četru kopīgu militāro bāzu izveidi Bulgārijas teritorijā.
Otrajā lasījumā par līgumu balsoja 150 parlamenta deputāti, 20 bija pret, bet divi atturējās.

Pret līgumu balsojušo deputātu vidū bija arī nacionālistiskās partijas "Ataka" deputāti un sociālisti, kas balsoja pretēji oficiālajai partijas nostājai.

Līgumu par sadarbību militārajā jomā turpmākajiem desmit gadiem pagājušo piektdien Sofijā parakstīja ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa.

Darījums raksturots kā "nozīmīgs faktors" drošības pasākumu nostiprināšanā Dienvidaustrumeiropā un Melnās jūras reģionā, teikts pēc balsojuma izplatītajā parlamenta ziņojumā.

Saskaņā ar noslēgto līgumu līdz gada beigām četrās Bulgārijas vietās - Grāfa Ignatijeva ciemā, Bezmerā, Novo Selo un Aitosā - tiks dislocēti aptuveni 2500 ASV armijas karavīri.

Vienošanās atļauj ASV pēc saskaņošanas ar Sofiju šīs bāzes izmantot militārām operācijām trešajās valstīs un paredz divu gaisa spēku bāzu, apmācību nometnes un noliktavu izveidi Bulgārijas dienvidaustrumos.

ASV ieplānojušas militāro bāzu infrastruktūrā ieguldīt miljoniem dolāru, pavēstīja ASV vēstnieks Bulgārijā Džons Beirls. Turklāt bāzes paliks Bulgārijas īpašumā.

Saskaņā ar 1997.gadā noslēgto līgumu starp NATO un Krieviju Vašingtona ir apņēmusies, ka tai "nav nodoma" Bulgārijas teritorijā uzglabāt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!