Foto: Reuters/Scanpix

Bulgārijas parlaments ceturtdien apstiprinājis premjera amatā 57 gadus veco konservatīvās partijas GERB ("Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību") līderi Boiko Borisovu, kas valdības vadību uzņemsies jau trešo reizi.

Viņu parlamenta balsojumā atbalstīja 133 deputāti. Pret Borisovu balsoja 100 parlamenta locekļi no Sociālistiskās partijas (BSP) un liberālās turku partijas - Tiesību un brīvības kustības (DPS).

Kā ziņots, pirms nedēļas Bulgārijas prezidents Rumens Radevs uzticēja Borisovam valdības veidošanu. Borisova veidotajā koalīcijā iekļāvusies nacionālistiski noskaņotā apvienība "Apvienotie patrioti" (OP).

GERB parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās 26. martā ieguva 95 no 240 deputātu vietām. Pret Eiropas Savienību (ES) kritiski noskaņotā OP vēlēšanās ieguva 27 mandātus.

Sociālistiskā partija (BSP), kas solījusi īstenot Krievijai draudzīgāku politiku, ar 80 deputātu vietām ir vadošā opozīcijas partija.

Bijušais miesassargs, ugunsdzēsējs, policists un Sofijas mērs Borisovs vadīja mazākuma valdību no 2009. gada līdz 2013. gadam, bet atkāpās pēc protestiem, kas bija vērsti pret nabadzību un korupciju. Pēc viņa demisijas valsti pārņēma nestabilitāte, kas trīs reizes – 2013., 2014. un 2017. gadā – lika rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas.

Borisova otrā valdība pastāvēja no 2014. gada novembra līdz 2016.gada novembrim, kad viņš demisionēja.

Borisovu gaida grūta cīņa ar plaši izplatīto korupciju, kā arī saspīlēto attiecību risināšana ar kaimiņvalsti Turciju.

Bulgārija arī bažījas, ka ES un Ankaras attiecību pasliktināšanās var izraisīt jaunu nelegālās imigrācijas vilni uz Balkāniem, tostarp Bulgāriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!