Bulgārijas pagaidu premjerministrs Stefans Jaņevs izteicies, ka esošās valsts pretkorupcijas iestādes ir nekam nederīgas un neefektīvas, un atzīmējis, ka daudzi tic, ka tās patiesībā atbalsta koruptīvas vides pastāvēšanu, ziņo "IntelliNews".

Jaņeva vadītā pārejas valdība, kura strādās līdz jūlijā plānotajās vēlēšanās tiks ievēlēts jauns parlaments un pēcāk izveidota jauna valdība. Kopš darba uzsākšanas aprīlī tā aktīvi uzsākusi līdzšinējā valsts politiskā līdera Boiko Borisova valdības darbības.

"Ir ārkārtīgi neērti un apkaunojoši saņemt informāciju no ārienes par nopietniem korupcijas pārkāpumiem, par kuriem kompetentas valsts institūcijas acīmredzot neko efektīvu līdz šim brīdim nav pasākušas. Šīs amatpersonas līdz šim brīdim bijušas ne tikai neefektīvas un liekas, bet sabiedrībā arī pastāv bažas, ka viņas ir veicinājušas koruptīvas vides veidošanos," Jaņevs paziņojis Drošības padomes sēdē, kuru sasaucis pēc tam, kad jūnija sākumā ASV pret vairākām augstākā ranga amatpersonām un uzņēmējiem pieņēma sankcijas.

Viņš arī atzīmējis, ka nacionālās drošības iestādes, kurām vajadzētu būt politiski neitrālām, darbojušās kā politiskie instrumenti. "Šis ir nopietns signāls, ka korupcija Bulgārijā ir iesakņojusies politiskajā un ekonomiskajā sistēmā un problēmas jau ir pārkāpušas valsts robežas," norādīja Jaņevs.

ASV sankcijas iekļauj sešus cilvēkus un vairākus desmitus uzņēmumu, kuri visi saistīti ar liela mēroga korupciju Līdzās uzņēmējiem Deljanam Pejevskim un Visilam Božkovam sarakstā iekļauts arī bijušais ekonomikas ministrs Aleksanders Manoļevs, bulgāru diasporas aģentūras bijušais direktors Petars haralampjevs un vecākais sekretārs Krasimirs Tomovs, kā arī īpašo izmeklēšanas ierīču kontroles vienības vadītājs Ilko Žeļazkovs.

Jaņeva kabinets jau līdz šim atklājis vairākus korupcijas gadījumus, kā arī necaurspīdīgas iepirkuma procedūras, nelegālu cilvēku orgānu transplantāciju, kā arī nelegālu opozīcijas politiķu noklausīšanos.

Tikmēr prokuratūra, kuru vada iepriekšējās valdības laikā apstiprinātais ģenerālprokurors Ivans Geševs, aktīvi vēršas pret pagaidu valdības pārstāvjiem. Viņam pakļautie izmeklētāji pārmeklējuši vairāku jaunieceltu iekšlietu ministrijas augstāko amatpersonu birojus, bet īpaša izmeklēšanas grupa vērsusies pret izmeklētāju, kurš uzsācis pārbaudes par nelegālo noklausīšanos, viņu apsūdzot nelegālas kultūras priekšmetu kolekcijas ieguvē.

Rezultātā šobrīd norisinās atklāts politiskais konflikts starp dažādām Bulgārijas institūcijām, kuras atbild par nacionālo drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!