Foto: EPA/LETA
Bulgārijas prezidents Georgijs Parvanovs svētdien uzlika veto pensiju reformām, kas paredz pakāpeniski palielināt pensionēšanās vecumu par četriem mēnešiem gadā no 2012.gada, paziņoja viņa birojs.

Pensiju reformas, kas ir daļa no parlamenta ceturtdien pieņemta 2012.gada sociālās drošības izdevumu budžeta, jau ir izraisījušas arodbiedrību protestus un aicinājumus tās atlikt.

Parvanovs svētdien paziņoja, ka šīs reformas grauj "sociālo dialogu" un ir "finansiāli nepamatotas un sociāli nelietderīgas". ''Šādā veidā pieņemtas pārmaiņas padara valsts sociālo politiku neprognozējamu un nekonsekventu," sacīja Parvanovs.

Valdība pēc novembra beigās notikušiem protestiem 2.decembrī atteicās no plāna nākamgad par vienu gadu paaugstināt pensionēšanās vecumu, bet uzstāja uz pakāpenisku pensionēšanās vecuma palielinājumu.

Pensionēšanās vecumu tagad plāno pakāpeniski paaugstināt par četriem mēnešiem gadā visu profesiju pārstāvjiem, tostarp bīstamos darbos strādājošajiem, līdz tas sasniegs 65 gadus vīriešiem un 63 gadus sievietēm. Pašlaik pensionēšanās vecums Bulgārijā vīriešiem ir 63 gadi, bet sievietēm - 60 gadi.

Finanšu ministrija ir paziņojusi, ka pensionēšanās vecuma palielināšana ir nenovēršama, lai ietaupītu budžeta līdzekļus.

Parlamentam pēc prezidenta veto būs jāpārskata budžeta likums. Ja parlaments nolems neveikt nekādas izmaiņas, prezidentam likums būs jāparaksta, jo viņam nav tiesību otrreiz uzlikt veto.

Parvanova prezidentūras termiņš beigsies janvārī. Jaunievēlētais prezidents Rosens Plevnelijevs no valdošās labēji centriskās partijas "Pilsoņi par eiropeisku Bulgārijas attīstību" (GERB) pilnībā atbalsta valdības nostāju palielināt pensionēšanās vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!