Foto: EPA/Scanpix/LETA

Prokremliskā Bulgārijas Sociālistu partija (BSP) draudējusi izstāties no valdošās koalīcijas, ja valdība nolems sniegt Ukrainai militāro palīdzību, atsaucoties uz Nacionālās Asamblejas spīkera vietnieka Kristiana Vigeņina paziņojumu, vēsta "bne Intellinews".

Prokremliskā BSP kopš kara sākuma uzstājusi, ka Bulgārijai attiecībā pret Krievijas iebrukumu Ukrainā jāsaglabā neitralitāte un tā iestājusies pret militāru palīdzību Ukrainai. Vigeņins trešdien, 13. aprīlī, parlamentā paudis, ka koncentrēšanās uz militāro palīdzību Ukrainai ir "neizskaidrojama", bet apsverami citi palīdzības veidi.

"Mēs uzskatām, ka Bulgārijas interesēs ir rīkoties piesardzīgi un mēreni. Bulgārijas interesēs ir, lai valdība neiebilstu pret lielas Bulgārijas sabiedrības daļas viedokli un neradītu liekas bažas un spriedzi. Ja šī nostāja tiks pārskatīta, mēs esam gatavi pārskatīt savu dalību valdībā," parlamentāriešus brīdinājis Vigeņins.

Jau pagājušajā nedēļā sociālistu līdere un ekonomikas ministre Kornēlija Ņinova paziņoja, ka neapstiprinās ieroču nosūtīšanu uz Ukrainu un ir gatava vajadzības gadījumā pamest ministra krēslu. "Ja parlaments pieņemtu šādu lēmumu, es dokumentu neparakstītu. Viņi var mani aizstāt, ja vēlas, bet es netaisos parakstīt šādu dokumentu," sacīja Ņinova, apgalvojot, ka tas ir valsts interesēs.

Bulgārijas valdību atbalsta četru partiju koalīcija. Tajā apvienojušies ideoloģiski dažādi spēki – centriskā proeiropeiskā apvienība "Mēs turpinām pārmaiņas", liberāli konservatīvā "Demokrātiskā Bulgārija", bijušās televīzijas zvaigznes Slavi Trifonova populistiskais spēks "Ir tādi cilvēki" (ITN) un sociālisti. Četras partijas vienojās veidot koalīciju pēc tam, kad pērn pēc divām vēlēšanām valdību neizdevās izveidot.

Medijs ziņo, ka koalīcijā tagad šķelšanos radījuši divi jautājumi - sociālistu iebildumi pret militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai, kā arī ITN iebildumi pret pārējo partneru virzīto pretendentu centrālās bankas vadītāja amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!