Foto: AFP/Scanpix

Jūlijā notikušo teroraktu Bulgārijas pilsētā Burgasā, kad pašnāvnieka spridzinātāja izraisītā eksplozijā gāja bojā pieci Izraēlas tūristi un autobusa vadītājs, sarīkoja Libānas kaujinieku grupējums "Hezbollah", atsaucoties uz Bulgārijas amatpersonu paziņojumu, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukumu sarīkojušais terorists gāja bojā notikuma vietā. Bulgārijas policija un amatpersonas otrdien paziņoja, ka vīrietis un vēl viens viņa līdzdalībnieks bijuši "Hezbollah" šūniņas biedri, kuri izmantojuši Austrālijas un Kanādas pases.

"Mēs esam noskaidrojuši, ka abi bija "Hezbollah" militārā spārna biedri," publiskojot sešus mēnešus ilgās izmeklēšanas rezultātus, otrdien Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā paziņoja iekšlietu ministrs Cvetans Cvetanovs. "Dati parāda "Hezbollah" un aizdomās turēto finansēšanu un saistību," papildināja ministrs.

Teroristi Bulgārijā ieradušies mēnesi pirms terorakta. BBC atgādina, ka uzreiz pēc sprādziena Bulgārijas amatpersonas norādīja, ka pirms uzbrukuma nav bijušas iespējas atklāt teroristu plānus.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS vēstīja, ka 18. jūlijā Bulgārijā notika sprādziens autobusā ar Izraēlas tūristiem, kurā gāja bojā septiņi un ievainoti 30 cilvēki. Autobusā atradās apmēram 50 tūristi no Izraēlas, kas bija ieradušies ar čārterreisu no Telavivas.

Bulgārijas varas iestādes paziņoja, ka spridzinātājs bijis 36 gadus vecs vīrietis, kuram bijusi viltota ASV vadītāja apliecība.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu teroraktā vainoja Irānu, bet Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks paziņoja, ka teroraktu sarīkojis Libānas islāmistu grupējums "Hezbollah" ar Irānas atbalstu. Tikmēr Irānas Ārlietu ministrija paziņoja, ka nosoda visus teroraktus pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!