Foto: Imago/Scanpix/LETA

Vācijai būtu jāsāk tiešas smagā bruņojuma piegādes Ukrainai un jāatsakās no piegādēm pēc tā dēvētā apmaiņas apļa principa, kad piegādēs tiek iesaistītas trešās valstis, uzskata Vācijas parlamenta aizsardzības komisijas priekšsēde Marī Agnese Štraka Cimmermane.

"Piegādēm pēc apmaiņas apļa principa ir jēga, bet tas nedarbojas tā, kā mēs to iztēlojāmies," brīvo demokrātu (FDP) politiķe sacīja laikrakstam "Rheinische Post". "Mums arī ir jābūt drosmei atzīt, ka lietas nedarbojas tā, kā mēs iztēlojāmies, un tā vietā jāpiegādā, ja nepieciešams, taisnā ceļā Ukrainai."

Bundestāga komisija iepriekš mudinājusi kancleru Olafu Šolcu iespējami drīz sasaukt Nacionālo konferenci Ukrainas jautājumā, lai saskaņotu tālākos darbības mērķus centienos sniegt palīdzību Ukrainai.

Konferencē būtu jāpiedalās valdības, bruņoto spēku, rūpniecības un arodbiedrību pārstāvjiem.

Aprīļa beigās Bundestāgs ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja smagā bruņojuma piegādes Ukrainai.

Deputātu lēmumā ir aicinājums valdībai "turpināt un iespēju robežās paātrināt nepieciešamās tehnikas piegādes Ukrainai, paplašinot smago un komplekso bruņojuma sistēmu piegādes, piemēram, apļveida piegāžu ietvaros".

Lai tas notiktu, Vācija solīja kompensēt padomju ražojuma smagās tehnikas piegādes no Austrumeiropas valstu rezervēm - tehnikas, kas Ukrainas karavīriem ir labi pazīstama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!