Āfrikas valsts Burkinafaso armija piektdien paziņojusi, ka valsts prezidents Blaiss Kompaore ir gāzts no amata, vēsta aģentūra AFP.

To armijas pārstāvis paziņojis demonstrantiem, kas pulcējas galvaspilsētas Vagadugu ielās. Paziņojums uztverts ar gavilēm, ziņo AFP.

Vēlāk ar paziņojumu, ka atkāpjas no amata, nācis klajā pats prezidents, aicinot 90 dienu laikā sarīkot vēlēšanas. Valsts vadītāja amatu pārņēmis armijas komandieris – ģenerālis Honore Traore (attēlā), ziņo raidsabiedrība BBC.

Prezidenta atkāpšanās seko vardarbīgiem protestiem, kas izcēlās ceturtdien, demonstrantiem pieprasot prezidenta atkāpšanos. Tie sākās pēc tam, kad parlaments grasījās balsot par izmaiņām konstitūcijā, kas atļautu Kompaorem, kurš pie varas ir kopš apvērsuma 1987. gadā, atkal kandidēt uz prezidenta krēslu gaidāmajās vēlēšanās.

Kompaore pēc apvērsuma prezidenta vēlēšanās uzvarēja četras reizes, opozīcija šos rezultātus apstrīdēja. 

Demonstranti ceturtdien iebruka parlamenta ēkā un aizdedzināja to. Savukārt armija paziņoja, ka atlaiž parlamentu un ievieš pārejas valdību. Tomēr nav skaidrs, kurš īsti ir pie varas, norāda "Euronews".

Kompaore noraidīja opozīcijas aicinājumu atkāpties, norādot, ka amatu atstās pēc 12 mēnešiem, kad beigsies pagaidu valdības darbības laiks. 

Vardarbīgajos protestos bojā gājuši vismaz 19 cilvēki, vēl daudzi ir ievainoti. ASV un Francija, kas ir Burkinafaso sabiedrotās cīņā ar radikālo islāmistu grupām Rietumāfrikā, aicināja izbeigt vardarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!