Irākas kara dēļ ASV prezidenta Džordža Buša reitings ir sasniedzis viszemāko līmeni viņa prezidentūras laikā, liecina pirmdien publicēti aptauju rezultāti.
Aptauju rezultāti arī liecina, ka ir pieaudzis atbalsts prezidenta kandidātam Džonam Kerijam no Demokrātu partijas, kurš 2.novembrī būs republikāņu kandidāta Buša sāncensis prezidenta vēlēšanās.

Telekanāla "CBS News" veiktā aptaujā ar Buša darbu prezidenta amatā ir apmierināti tikai 41 procents amerikāņu, bet 52 procenti ir neapmierināti ar to. Pirms divām nedēļām ar prezidenta darbu bija apmierināti 44 procenti, bet pirms gada - divas trešdaļas amerikāņu.

Telekanāla ABC un laikraksta "Washington Post" izdarītā aptaujā ar Buša darbu nebija apmierināti 50 procenti amerikāņu, un galvenais iemesls bija Irākas karš, bet apmierināti ar viņa darbu bija 47 procenti.

Laikraksta "USA Today" un telekanāla CNN rīkotā aptaujā ar Buša darbu nebija apmierināti 49 procenti amerikāņu, bet apmierināti bija 47 procenti. Šie rezultāti tomēr ir nedaudz labvēlīgāki Bušam nekā tādā pašā aptaujā, kas tika rīkota maija sākumā.

Divās no šīm aptaujām Buša reitinga samazināšanos izraisīja tieši ASV problēmas Irākā.

"CBS News" aptaujā 61 procents aptaujāto nepiekrita tam, kā Bušs risina situāciju Irākā, un tikai 34 procenti atbalstīja viņa rīcību šajā jomā. ABC un "Washington Post" aptaujā 58 procenti respondentu bija neapmierināti ar prezidenta darbību Irākas jautājumā, un 57 procenti nepiekrita tam, kā tiek risināts skandāls, kuru izraisīja amerikāņu karavīru ņirgāšanās par Abugraibas cietumā ieslodzītajiem irākiešiem.

ABC un "Washington Post" aptauja liecina, ka gadījumā, ja prezidenta vēlēšanās 2.novembrī kandidētu Bušs, Kerijs un neatkarīgais kandidāts Ralfs Neiders, tad par Bušu balsotu 46 procenti, par Keriju - 46 procenti, bet par Neideru - četri procenti aktīvo vēlētāju. Ja kandidētu tikai Kerijs un Bušs, tad par Keriju balsotu 49 procenti, bet par Bušu - 47 procenti.

Saskaņā ar "USA Today" un CNN aptauju divu kandidātu gadījumā 49 procenti balsotu par Keriju un 47 procenti - par Bušu, bet triju kandidātu gadījumā - 47 procenti par Keriju, 46 procenti par Bušu un četri procenti par Neideru.

"CBS News" aptaujā valsts virzienu par nepareizu uzskatīja 65 procenti amerikāņu - lielākais skaits kopš astoņdesmito gadu vidus, kad CBS savās aptaujās sāka uzdot šādu jautājumu. Valsts virzienu par pareizu uzskatīja tikai 30 procenti salīdzinājumā ar 56 procentiem 2003.gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!