ASV prezidenta Džordža Buša teiktā runa par stāvokli valstī var sašķelt starptautisko koalīciju pret terorismu, ceturtdien brīdināja britu prese. Bušs otrdien Kongresā teiktajā runā īpaši pieminēja Irānu, Irāku un Ziemeļkoreju kā "ļaunuma asi" un brīdināja, ka tās drīz var kļūt par mērķiem ASV vadītajā karā pret terorismu.
Laikraksts "The Financial Times" atzina, ka svarīgā Buša runa bijusi ļoti piemērota ASV, bet "pastāv draudi, ka viņa skanīgā retorika par "ļaunuma ass" sakaušanu sašķels koalīciju, nevis kalpos kopīgam mērķim".

"Ziemeļkoreja un Irāna nav metamas pār vienu kārti ar Irāku. To salikšana kopā ir vienkāršota un atsvešinās jaunus sabiedrotos Āzijā, Eiropā un Tuvajos Austrumos," piebilda ievērojamais biznesa laikraksts.

Līdzīgu viedokli pauda "The Independent", paziņojot, ka Buša "atklātie uzskati ir veiksmīgi izmantojami pašu mājās, bet daudzi ārpus Amerikas tos uzskatīs par sevišķi traucējošiem".

"Ameriku jau apskauž un neieredz tās dominēšanas dēļ. Ir draudi, ka Buša runa ar tās vienkāršajām patiesībām un izteikti vienpusīgo nokrāsu tikai tālāk uzkurinās šo aizvainojumu," piebilda "Independent".

Bušu visasāk kritizēja kreisais laikraksts "Guardian", paziņojot, ka ASV prezidenta runa ir "nekaunīgs" mēģinājums "ekspluatēt un manipulēt ar 11.septembra traģēdiju politiska labuma gūšanai".

"Kad Bušs runā par "desmitiem tūkstošu bīstamu slepkavu, kas izskoloti slepkavības metodēs un izklīduši pa visu pasauli kā tikšķošas laika bumbas", viņš ne vien ir bezatbildīgs trauksmes cēlājs, bet arī liekulīgi attaisno aizsardzības izdevumu palielināšanu 48 miljardu dolāru apmērā, par ko viņš vienmēr ir sapņojis," rakstīja "Guardian".

"Agrāk vai vēlāk Bušam, kurš uzdodas par universālu patiesības kareivi, būs jābeidz pretendēt uz to, ka traģēdija devusi viņam brīvas rokas Amerikas un pasaules pārveidošanai atbilstoši viņa vienkāršotajam, šaurajam redzējumam - citādi viņš riskētu ar to, ka vēlētāji un ASV sabiedrotie izbeigtu šīs viņa pretenzijas," piebilda "Guardian".

Bušu atbalstīja tikai labējais laikraksts "Daily Telegraph", paziņojot, ka prezidents "atstājis tieša, apņēmīga un daiļrunīga cilvēka iespaidu savā aicinājumā ziedoties" un "ir pelnījis savu izcilo reitingu".

ASV laikraksta "Washington Post" un telekanāla ABC rīkotā sabiedriskās domas aptaujā, kuras rezultāti publicēti otrdien, Buša darbību valsts vadīšanā atzinīgi novērtēja 83 procenti respondentu, bet viņa rīcību kampaņā pret terorismu atbalstīja 88 procenti aptaujāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!