Savas Āfrikas vizītes laikā ASV prezidents Džordžs Bušs paziņojis, ka Zimbabves tauta ir pelnījusi valdību, kas atzīst tās pamattiesības. Viņš aicinājis Zimbabvē organizēt "brīvas un godīgas" vēlēšanas, raksta BBC.
Prezidenta un parlamenta vēlēšanās Zimbabvē paredzētas šī gada martā. Zimbabves prezidents Robarts Mugabe, kurš šajā amatā ir jau kopš 1980. gada, atkārtoti balotēsies par valsts prezidentu.

Tāpat Bušs parakstījis vienošanos par palīdzības sniegšanu Tanzānijai, piecu gadu laikā piešķirot valstij 698 miljonus ASV dolāru. Amerikāņu palīdzība tiek uzskatīta par Tanzānijas valsts kursa atbalstīšanu, kura seko demokrātiskiem principiem un taisnīgai ekonomiskajai politikai.

Vizītes ietvaros Bušs apmeklēs arī Ruandu, Ganu un Libēriju, kur apspriedīs cīņai ar AIDS un malāriju veltīto projektu rezultātus. Viņš tiksies ar HIV inficētiem cilvēkiem un apmeklēs rūpnīcu, kas ražo malārijas moskītu tīklus.

Cita turpmāko pārrunu tēma ir amerikāņu militāro bāzu izveidošana Āfrikā, kur tās varētu darboties kopīgi ar attiecīgo Āfrikas valstu bruņotajiem spēkiem. Pagaidām amerikāņu militāro bāzi savā teritorijā piekritusi izvietot tikai Libērija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!