ASV prezidents Džordžs Bušs apstiprinājis 25 miljonu ASV dolāru (12,46 miljonu latu) vērtu energoresursu palīdzības iedalīšanu Ziemeļkorejai, kā to paredz starptautiskā vienošanās par Phenjanas kodolprogrammas apturēšanu.
Par šo summu Ziemeļkorejai tiks piegādātas 50 000 tonnas mazuta elektroenerģijas ražošanai.

ASV palīdzība tiek iedalīta atbildē uz Phenjanas progresu kodolprogrammas apturēšanā, pavēstīja Baltais nams.

Saskaņā ar 13.februārī sešu valstu parakstīto vienošanos Ziemeļkoreja piekrita slēgt savu galveno kodolreaktoru Jonbjonā un atļaut ANO inspektoriem atgriezties valstī. Par to Ziemeļkoreja no Dienvidkorejas saņemtu 50 000 tonnu mazuta izmantošanai enerģētikas jomā, kā arī enerģijas piegādes, kas ir pielīdzināmas aptuveni vienam miljonam tonnu mazuta, un piekāpšanos diplomātiskajās attiecībās.

Ziemeļkoreja jūnija beigās saņēma 25 miljonus ASV dolāru, kas bija iesaldēti Ķīnas bankā.

Pirmais 50 000 tonnu mazuta sūtījums no Dienvidkorejas kaimiņvalsti sasniedza jūnijā.

Pēc naudas un mazuta saņemšanas Ziemeļkoreja uzņēma valstī ANO inspektoru grupu, kurai ļauts apmeklēt Jonbjonas kodolreaktoru.

ANO inspektori no Ziemeļkorejas tika padzīti 2002.gadā, kad pieauga saspīlējums attiecībās starp Ziemeļkoreju un starptautisko sabiedrību, kas galu galā noveda pie pirmajiem Ziemeļkorejas veiktajiem kodolieroču izmēģinājumiem pagājušajā gadā.

Jūlijā Ziemeļkoreja ANO inspektoru uzraudzībā apturēja padomju laikos būvēto Jonbjonas reaktoru, kurā tiek ražots plutonijs, ko izmanto atombumbas izgatavošanā.

Otro 50 000 tonnu mazuta sūtījumu Ziemeļkorejai šomēnes piegādāja Ķīna, bet ASV nosūtīs trešo daļu.

Energoresursu piegādes nodrošinās arī Krievija, taču Japāna atsakās sniegt Ziemeļkorejai kādu palīdzību līdz tiks atrisināts jautājums par Phenjanas režīma nolaupītajiem Japānas pilsoņiem.

Saskaņā ar starptautisko plānu, Ziemeļkorejai līdz šā gada beigām jādeklarē visas tās kodolpētījumu vietas un jāslēdz visi kodolreaktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!