ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien paziņoja, ka viņš neplāno noteikt termiņu, līdz kuram Afganistānai valdošajam grupējumam "Taleban" būtu jāizdod starptautiskais terorists Osama bin Ladens vai arī jārēķinās ar militāriem triecieniem, un norādīja, ka ASV rīkosies tad, kad uzskatīs, ka ir pienācis īstais laiks.
""Taleban" nav noteikts termiņš, tāpat nav arī sarunu," žurnālistiem pēc tikšanās ar kongresmeņiem Baltā nama Ovālajā kabinetā sacīja Bušs.

ASV prezidents tikās ar Kongresa Pārstāvju palātas un Senāta līderiem, lai apspriestu pasākumus ASV tautsaimniecības attīstības tempa atjaunošanai, kuru smagi ietekmējuši arī 11.septembra terora akti Ņujorkā un Vašingtonā.

Bušs pavēstīja kongresmeņiem, ka vēlāk otrdien dos rīkojumu atvērt Vašingtonas Ronalda Reigana Nacionālo lidostu, kas ir pēdējā ASV lidosta, kura kopš terora aktiem vēl nav atvērta, jo pastāv bažas, ka teroristi to varētu izmantot, lai nolaupītu lidmašīnas un uzbruktu ASV demokrātijas lielākajiem simboliem - Baltajam namam un Kapitolijam, kurā darbojas Kongress.

Prezidents atkārtoja ASV prasību talibiem izdot bin Ladenu un viņa sekotājus no teroristu tīkla "Al Qaeda", kā arī iznīcināt "teroristu nometnes" Afganistānā.

"Un viņiem tas ir jādara, jo citādi būs sekas. Sarunu nav. Kalendārā grafika nav. Mēs rīkosimies, kad uzskatīsim, ka ir pienācis īstais laiks. Un mēs rīkosimies tā, lai ne tikai pēc iespējas garantētu drošību ASV, bet arī lai nākotnē visā pasaulē valdītu brīvība," teica Bušs.

Pārstāvju palātas demokrātu līderis Ričards Gephards pēc tikšanās sacīja - ir skaidrs, ka talibiem atvēlētais laiks, lai atbildētu uz Buša prasībām, sarūk.

11.septembra rītā divas teroristu nolaupītas lidmašīnas sagrāva Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjus Ņujorkā, bet vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagona ēkā Vašingtonas piepilsētā Ārlingtonā. Savukārt ceturtais nolaupītais aviolaineris nogāzās Pensilvānijas štata rietumos, un uzskata, ka to arī bija paredzēts izmantot terora aktos.

Uzbrukumos dzīvību zaudējuši vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku.

ASV par galveno aizdomās turēto uzskata Saūda Arābijā dzimušo starptautisko teroristu Osamu bin Ladenu, kurš, domājams, uzturas Afganistānā kā tur valdošā grupējuma "Taleban" viesis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!