Tikšanās iezīmē desmito gadadienu kopš tika atjaunotas diplomātiskās saites starp abiem bijušajiem naidniekiem, un tā ir pirmā Vjetnamas premjerministra vizīte kopš kara beigām pirms 30 gadiem.

Bušs teica, ka varētu apciemot Vjetnamu 2006.gadā, kad tur notiks ikgadējais Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības forums.

Vjetnama vēlas kļūt par PTO dalībvalsti nākamās ministru tikšanās laikā Honkongā šī gada decembrī. ASV kongresam būs jābalso par jebkuru līgumu, kas ļautu Vjetnamai pievienoties PTO, tāpat kā tas bija ar Ķīnu 2000.gadā.

Vjetnamas premjerministrs pēc tikšanās ar Bušu teica, ka “valstīm ir izdevies izdzēst pagātnes ēnu un pavērt ceļu turpmākai sadarbībai.”

Savukārt pie Baltā nama bija sapulcējušies protestētāji, kuri turēja plakātus ar uzrakstu “Vjetnama: Pārtrauciet reliģiskās brīvības apspiešanu” un skandēja “Vjetkongieši, dodieties mājās” un “Nedosim naudu komunistiem.”

ASV jau ir panākusi vienošanos ar Vjetnamu, kuras ietvaros valstij būs jāievieš jauna likumdošana attiecībā uz reliģiju, jāļauj baznīcām brīvi darboties un jāatbrīvo no apcietinājuma reliģiskos līderus.

“Protams, ka atšķirības starp abām valstīm vēl joprojām pastāv, jo mums ir dažādi apstākļi, vēsture un kultūra,” teica premjers. “Taču mēs vienojāmies sadarboties un mazināt šīs atšķirības, kā arī uzlabot abu valstu attiecības.”

Turklāt Bušs pateicās par Vjetnamas valdības pūlēm, cenšoties atrast kara laikā bojā gājušo Amerikas pilsoņu mirstīgās atliekas.

“Tas daudzām ģimenēm šeit Amerikā ir liels mierinājums, jo viņi redz, ka valdība cenšas sagādāt informāciju, kas noslēgtu šo viņu dzīves bēdīgo nodaļu,” viņš teica.

Kopš diplomātisko saišu atjaunošanas ir ievērojami palielinājušies abpusējās tirdzniecības apjomi, 2004.gadā sasniedzot 6,4 miljardus ASV dolāru, salīdzinot ar 451 miljoniem dolāru 1995.gadā. Pēc divpusēja tirdzniecības līguma noslēgšanas 2001.gadā ASV kļuva par Vjetnamas nozīmīgāko tirdzniecības partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!