Foto: EPA-AFI
Teroristu uzbrukums ASV 11.septembrī deva toreizējā valsts prezidenta Džordža Buša administrācijai skaidru mērķi, bet viņam pašam - apņemšanos atrast uzbrukuma organizētājus un "sadot viņiem pa pakaļu", savā jaunākajā grāmatā raksta Bušs.

2001.gada 11.septembrī ASV teroristi nolaupīja četras lidmašīnas: divas no tām ietriecās Ņujorkas Dvīņu torņos, viena - Pentagonā, bet atlikusī nokrita Pensilvānijas štata lauku teritorijā. Dzīvības zaudēja teju 3000 cilvēku, kā arī 19 teroristi.

Grāmatā "Decision Points" Bušs atminas savu reakciju, kad Nacionālās Drošības padomes sēdē ASV Valsts sekretāre Kondolīza Raisa informējusi - vēl viena lidmašīna ietriekusies Pentagonā.

"Es apsēdos krēslā un aptvēru viņas vārdus. Manas domas kļuva skaidrākas: pirmā lidmašīna varēja būt negadījums, otrā noteikti bija uzbrukums, trešā - kara pieteikums," 481 lappusi biezajā grāmatā raksta Bušs. "Manas asinis vārījās. Mēs nolēmām meklēt, kas to izdarīja, un sadot viņiem pa pakaļu," piebilst bijušais ASV līderis.

"Ikvienas manas prezidentūras rītā man bija skaidrs mērķis: aizstāvēt mūsu ļaudis un aizsargāt mūsu brīvību, kurai bija uzbrukts," rakstīts grāmatā.

"Decision Points" arī attēloti notikumi 2005.gadā viesuļvētras Katrīna laikā, kas atņēma dzīvību vairāk nekā 1800 cilvēkiem. "Kā federālās valdības līderim man bija ātri jāatzīst trūkumi un jāiejaucas notiekošajā [glābšanas darbos]. Es paļāvos uz savām spējām pieņemt noteiktus un efektīvus lēmumus. Taču dienās pēc Katrīnas tas nenotika. Problēma nebija nepareizu lēmumu pieņemšanā. Problēma bija tajā, ka es lēmumus pieņēmu pārāk ilgi," norāda Bušs, atzīstot personiskas kļūdas Katrīnas laikā.

Viņš arī izteicis nožēlu par daudzu afroamerikāņu tolaik pausto, ka ASV prezidentam Bušam un viņa administrācijai neinteresē tumšādaino iedzīvotāju liktenis. Tieši vētras sagrautajā Ņūorleānā ir lielāks tumšādaino īpatsvars, nekā citviet. Tolaik viņš piedzīvojis arī savu skumjāko brīdi prezidentūras laikā, kad reperis Kanje Vests publiski kādā NBC šovā pavēstīja, ka "Džordžam Bušam nerūp tumšādainie".

Tieši Katrīna aptumšoja Buša prezidentūras otro termiņu, atzīst Bušs. Vētra sagrāva iedzīvotāju uzticību Bušam un viņa administrācijai. "Katrīna bija vairāk nekā viesuļvētra. Tai bija vairāk ne tikai fiziska ietekme," viņš raksta savā grāmatā.

Bušs bija ASV prezidents divus termiņus, kopumā vienu no pasaules lielvarām vadot astoņus gadus - no 2001. līdz 2009. gadam.

Gan 2001. gada septembris, gan viesuļvētra Katrīna bija notikumi, kas visvairāk ietekmēja Buša politisko karjeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!