ASV prezidents Džordžs Bušs trešdien preses konferencē atzina "etniskās tīrīšanas" esamību Bagdādē.
"Svarīgākais jautājums ir tas, vai mēs varam palīdzēt šai [Irākas] valdībai panākt tādu drošības spēku līmeni, lai apturētu vietām Bagdādē notiekošo etnisko tīrīšanu," sacīja Bušs.

Bušs arī apgalvoja, ka viņš nezina, vai Irānas līderi ir devuši rīkojumu valsts armijas karavīriem piegādāt spridzekļus kaujiniekiem Irākā.

"Mēs zinām, ka Irānas karavīri ir iesaistīti spridzekļu piegādāšanā kaujiniekiem Irākā. Mēs nezinām, vai Irānas līderi ir devuši attiecīgu rīkojumu," sacīja ASV prezidents.

Viņa izteikumi ir pretrunā ar ASV amatpersonu apgalvojumiem, ka irākiešu kaujinieku bruņošanā ir iesaistītas augstākā līmeņa Irānas amatpersonas.

Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads pirmdien noraidīja Vašingtonas apsūdzības, ka Irāna piegādā ieročus kaujiniekiem Irākā.

ASV prezidents arī pauda atzinīgus vārdus par panākto vienošanos ar Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas jautājumā, tomēr norādot, ka tas ir tikai "pirmais labais solis" un ka vēl priekšā daudz darba.

"Vēl daudz kas jāpaveic, lai mēs varētu būt droši, ka šajā līgumā paustie solījumi kļūst par realitāti. Bet es ticu, ka tas ir būtisks solis pareizā virzienā," sacīja Bušs.

Tajā pašā laikā viņš noraidīja iespēju uzsākt tiešas sarunas ar Irānu par tās kodolprogrammu.

"Ja es uzskatītu, ka mēs varam panākt kādu progresu, es sēstos pie sarunu galda, bet es nedomāju, ka mēs tagad varam kaut ko panākt. Es vēlos būt drošs, ka visa pasaule ir iesaistīta Irānas jautājumā, jo, pēc manām domām, tas ir efektīvākais veids, kā pārliecināt irāņus atteikties no saviem kodolieroču plāniem," sacīja ASV prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!