ASV pirmdien paziņoja, ka Palestīnas pašpārvaldes prezidents Jasirs Arafats "palaidis garām iespēju" panākt palestīniešu valsts nodibināšanu, un prezidents Džordžs Bušs telefonsarunā ar Ēģiptes prezidentu Hosni Mubāraku pauda savu vilšanos par Arafatu.
Baltā nama preses sekretārs paziņoja reportieriem, ka jautājums, vai ASV vēl tic palestīniešu valsts iespējai, ir "ļoti komplicēts", bet Arafats ir palaidis garām šo iespēju, pieļaujot vardarbību un ieroču tirdzniecības afēru.

"Varēja izdarīt tik daudz, tomēr iespēja tika palaista garām, jo Palestīnas pašpārvalde, pārkāpjot Oslo vienošanās, iesaistījās vardarbībā un mēģinājumā iegūt ieročus pretēji miera procesam un sadarbībai ar Izraēlu miera sasniegšanā," sacīja Fleišers.

Buša telefona zvans Mubārakam - vienam no Arafata tuvākajiem sabiedrotajiem - liecina par arvien stingrāku ASV nostāju pret Arafatu pēc tam, kad Izraēla pārtvēra kuģi ar ieroču kravu. Izraēla un ASV ir pārliecinātas, ka šie ieroči tika vesti palestīniešiem, pārkāpjot 1993.gada Oslo miera vienošanās.

Izraēla jau divus mēnešus bloķē Arafatu Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā, lai piespiestu viņu izbeigt palestīniešu 2000.gada septembrī sākto intifadu (sacelšanos) pret izraēliešu okupāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!