ASV vēstnieks Afganistānā Zalmejs Halilzads acīmredzot tiks iecelts par ASV vēstnieku Irākā, kamēr ASV spēki cenšas apspiest asiņaino sacelšanos Irākā, bet politiķi - izveidot valdību, otrdien paziņa ASV Valsts departaments.
Prezidents Džordžs Bušs gatavojas uzticēt afgāņu izcelsmes amerikānim vienu no vissmagākajiem ASV diplomātiskajiem amatiem pasaulē, ceremonijā Valsts departamentā paziņa ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa.

Kad Baltais nams oficiāli nominēs Halilzadu, viņa kandidatūra vēl jāapstiprina ASV Senātam.

"Es sadarbošos ar visiem irākiešiem, visām sektām, visām etniskajām grupām, vīriešiem un sievietēm, lai paātrinātu panākumus Irākā," sacīja Halilzads. Pēc viņa teiktā, Irāka ir daudz cietusi pēc 2003.gada ASV vadītā iebrukuma, kurā tika gāzts Sadams Huseins un pēc kura sākās asiņainā sacelšanās, ko cenšas apspiest aptuveni 140 tūkstoši amerikāņu karavīru.

"Ar panākumiem mēs saprotam stāvokli, kad Irāka spēs stāvēt pati uz savām kājām, garantēt iedzīvotāju drošību, kontrolēt savas robežas, sniegt tādus pamatpakalpojumus kā izglītība un veselības aizsardzība un radīt ietvarus sekmīgai privātā sektora attīstībai," viņš piebilda. Dažādie Irākas grupējumi ir panākuši vienošanos par nākamo valsts prezidentu un viceprezidentiem, ziņo Irākas politiķi. Tādējādi ir izdevies pārvarēt politisko strupceļu un pavērt ceļu jaunās valdības izveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!