Kodolieroču nonākšana Irānas arsenālā var izraisīt Trešo pasaules karu, jo Teherāna apņēmusies iznīcināt Izraēlu, trešdien brīdināja ASV prezidents Džordžs Bušs.
"Irānā ir līderis, kurš paziņojis, ka vēlas iznīcināt Izraēlu," norādot uz Irānas prezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu, sacīja ASV prezidents.

"Tāpēc es saku cilvēkiem, ja jūs esat ieinteresēti izvairīties no Trešā pasaules kara, jums jābūt arī ieinteresētiem, ka viņi neiegūst zināšanas, kā iegūt kodolieročus," skaidroja Bušs.

ASV prezidenta paziņojumi izskan nākamajā dienā pēc tam, kad Ahmadinedžads Teherānā tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Krievijas vadītājs paziņoja - nav pierādījumu Rietumu apsūdzībām, ka Irāna attīsta kodolieročus.

Bušs sacīja - viņš labprāt dzirdētu Putina domas par šo tikšanos un to, vai Krievijas līderis joprojām ir apņēmības pilns nepieļaut, ka Teherāna iegūst kodolieročus. ASV prezidents arī vēlas, lai Putins savus Teherānā paustos komentārus paskaidro.

"Viņš saprot - tas ir pasaules interesēs nodrošināt, lai Irāna nespētu iegūt kodolieročus," sacīja Bušs.

"Ja viņu tas neuztrauc, kāpēc gan mums ir izdevies panākt tiek lielu progresu ANO," vaicāja Bušs.

Iepriekš Putins atbalstīja divas ANO rezolūcijas, kas nosaka ierobežotu sankciju ieviešanu pret Irānu, kas atsakās pārtraukt urāna bagātināšanas programmu, tomēr Krievija nevēlas atbalstīt striktāku sankciju noteikšanu.

Teherāna uzstāj, ka tās kodolprogramma domāta mierīgiem mērķiem.

Krievija ceturtdien pievienojās četrām pārējām Kaspijas jūras piekrastes valstīm, pēc Teherānas samita parakstot deklarāciju, kurā atbalsta Irānas tiesības uz kodolenerģijas izmantošanu.

Piecu valstu paziņojumā atbalstītas kodolieroču neizplatīšanas līguma dalībvalsts tiesības "miermīlīgiem mērķiem bez diskriminācijas pētīt, ražot un izmantot kodolenerģiju šī līguma un ANO kodoluzrauga mehānismu ietvaros".

Krievijas prezidents preses konferencē pēc samita norādīja, ka Kaspijas jūras baseina valstis "paudušas ideju, ka miermīlīgas kodolaktivitātes ir jāatļauj".

"Krievija ir vienīgā valsts, kas palīdz Irānai būvēt kodolspēkstaciju miermīlīgiem mērķiem," piebilda Putins, norādot uz Būšehras atomelektrostacijas projekta īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!